måndag 26 maj 2008

Detta inlägg skriver jag som miljövetare...

...för jag måste bara få ge Malmö stad och Miljöförvaltningen lite kritik!

Såg på Sydnytt att Miljöförvaltningen/Malmö Stad hade fraktat ner ekologisk, klimatvänlig skånsk mat till Strassburg för att bjuda Europarådet på. De ville föregå med gott exempel och visa hur fiiin skånsk mat är...och ekologisk dessutom!
Men kruxet är att de fraktade ner maten med lastbil, 100 mil (!!!). Hur klimatsmart är det?

En högt uppsatt på Miljöförvaltningen säger då att chauffören genomgått ecodriving och att man fick göra en avvägning. Euhm, ok...så nu ska vi bara acceptera detta? Var det en speciellt smart avvägning? Att frakta ner en massa mat till Straussburg för att fodra rika tjänstemän?

Jag tyckte det var ett väldigt dåligt initiativ. Visst att man ska promota ekologiska livsmedel, det är bara bra. Tryck på producenterna, det är viktigt!

Men Miljöförvaltningens (enligt mig) ogenomtänka handling var inte direkt "miljöanpassad", det ger dubbla budskap och visar till att i avvägningen mellan närproducerad ekologisk mat och transporter, vinner just transporten miljöpriset. Jag vet att frågan är mer komplex än så, men jag är också insatt i området! Men det är kanske inte alla som förstår vilka avvägningar MF gjort, och hur de beräknat utsläppen. Har ni gjort några beräkningar MF?

Kanske har de varit noga i just detta, vem vet? Samtidigt så vill jag dock hävda att inga utsläpp är de bästa utsläppen! Även om MF fraktade ner maten med ett mer miljövänligt bränsle och en ecodriving-chaufför, så bidrog det ändå till utsläpp...speciellt med tanke på att vi snackar 100 mil! För den novisen i tevesoffan ser detta endast ut som mat vs. transport...vilket vi miljövetare anser inte är en riktig jämförelse.

Visst att man ska ta med alla delarna för att få ett helhetsgrepp kring miljöproblemen, absolut...men jag tycker ändå att ibland gör vi "i-landsinvånare" sådana lyxinvesteringar som är så felsatsade. Detta var en av dem. Kanske ingen överväldigande stor felsatsning, men ändå ett markant fel...enligt mig!

För snälla MF...har ni aldrig hört om närproducerat? Det finns säkert sådant i Strassburg med!
Jag uppskattar att ni vill marknadsföra ekologisk och närproducerad mat...men tänk två gånger nästa gång!

Ok, det var dagens diss! Jag hade i alla fall underbart i Sthlm och idag har det regnat hela dagen i Skåne (något som verkligen behövdes...väldigt torrt).
Hoppas ni alla också haft en trevlig helg!

/Linda, ordförande

torsdag 22 maj 2008

Mitt i b-uppsatsångesten...

...tar jag en minisemester!

Imorgon bär det av till Stockholm för ett litet break i vardagen. I vanliga fall när jag är i Sthlm så är det styrelsearbete, styrelsearbete och...lite styrelsearbete till. :)



Fast nu ska jag bara slappa och ha det superskoj med min sambo. Det behöver jag! Min hjärna är helt slut med tanke på b-uppsats och att min häst krånglar (tänderna...igen). *suck*



Ja men om vi skulle snacka studentsituation lite, för just nu ser min inte speciellt bra ut.

Visst, studierna flyter på och jag klarar det! Praktiken till hösten är ordnad, nemas problemas!

Men de där pengarna ger mig meeer ångest än någonsin (hur man nu kan ha meeer ångest än vad jag redan har)!

Knappa 4000 spänn denna månaden och iiingenting nästa (juni). Jag börjar jobba runt midsommar, men eftersom jag har en månads innestående lön så får jag inget katching på min bankbok förrän den 25 juli! Illa!



Så nu har jag fått ringa runt till mina närmaste i familjen och "tigga" arbete; anything goes...ska städa hos mina morföräldrar en dag...ska hjälpa min farsa måla en annan dag.

Jaa, som sagt...anything goes när man har det krasst i plånboken.

Och nu kommer ju hästtandläkaren också att kosta! *suuuck*...

Hur länge till orkar man?



Oj, blev mycket gnäll i detta inlägg...men det får ni tåla. Detta är ju faktiskt den sanna verkligheten för er ordförande just nu, haha. Hoppas ni har det bättre ställt!



I början av juni har vi i styrelsen en telefonkonferens, och nästa "irl"-möte är den 6-7 september. Kort därefter är det höstkonferens, 20-21 september.

Ni glömmer väl inte att boka in den helgen i era kalendrar? ;)

Och ett tips är att hålla utkik efter potentiella vakanta platser i styrelsen. Det är ju val på föreningsmötet, så ta nu chansen! :)



Med ett soligt stockholm i blick.../ Linda, den som för ordet (kan Patrik den vice leka med ord, så kan jag ;)..)

onsdag 21 maj 2008

Glädjens dag!!!

Tjoho!
Den muntliga tentan är avklarad och resultat har redan meddelats via mejlen! Jag blev godkänd!!! Åh, vad skönt! Nu kan jag slappna av och njuta av det sköna vädret! Här i Götet är det ca 15 grader och sol! Sorry, Anna... :(
Imorgon blir det utomhusklättring i den sköna närnaturen med några klasskompisar och sedan är det sittningen som hägrar! Jag ska ju vara toastmaster dessutom så det blir till å hitta på lite extra skoj! :)

Har mejlat ännu ett företag angående att vara med på vår exjobblista som återfinns på vår hemsida och på måndag är det ambassadörsträff och utbildning för Agrifacks studentambassadörer i Göteborg! Kommer bli jätteroligt! Engagemang är kul! :)

Take care friends!
/Patrik den vice

söndag 18 maj 2008

Ljusa kvällar om våren...

nej det är verkligen ingen sommar här. Har precis varit på en promenad och en!! grad kvar till nollan- den 18 maj. Men det norra Sverige saknar i värme, vilket är en hel del, tar det igen med ljusa timmar. Nu blir det aldrig mörkt. Otroligt vackert. Särskilt när rullgardinen gått sönder, nej jag är inte bitter. Har ni chansen så åk norrut under sommaren, en riktigt annorlunda upplevelse.

Jag som var antianti denna blogg, nu är jag iaf här.. faktiskt kul att se vad ni andra har för er. Jag borde väll också dela med mej av någon tentaångest men njej, jag kör inte den. Gillar att ta det lungt innan tentan istället, utan ångest. Ta en glass i solen, eller det kanske blir snöboll?!

Har haft en härligt avslappnad helg för första gången på länge länge. Spelade "så kan det låta"- superkul om man kan sjunga.

Har kikat på lite mentorskapsböcker btw- finns en hel del där ute värda att läsa igenom. Ska beställa några och lusläsa under sommaren..

Nu ska det snart sussas.

torsdag 15 maj 2008

Nästa man till tentaplugg!

Ja, jag säger då det. Nu duggar tentorna tätt så här i terminssluttider! När Linda pustar ut efter sin säkerligen fenomenala tentainsats (om jag känner henne rätt :P) nere i Malmö så är det dags för oss dietiststudenter i Göteborg att bekänna färg... 6 dagar kvar till muntlig tenta om metabola syndromet - yippie! Föreläsningshandouts repeteras, kurslitteratur granskas och instuderingsfrågor besvaras. Det är mycket att kunna och det är inte bara till att sätta sig ned med kursboken och memorera meningar. Det kommer hela tiden nya studier och rön inom nutritionsområdet och det gäller att ha på sig de kritiska analysglasögonen när man sållar i den vetenskapliga evidensvärlden. Hur uppnår man hållbar viktnedgång? Är gällande råd det optimala? Ska man äta enligt GI-metoden? Vad händer om man äter lågkolhydratskost med mycket fett? Vilket spännande område maten är!
Ska bli skönt nästa fredag då vi firar den genomförda tentan med en sommarsittning! För visst väntar sommaren runt hörnet?
/Patrik den vice

Miljövetarprogrammet Malmö Högskola...

....termin 4, har precis haft tenta...däribland jag!

Tentaångest över nu, men b-uppsatsen kvar!

I höst är det praktik (yes) och miljörättskurs. Tack vare programrådet (jag och ambassadör Anna Gavelin) fick vi tillslut just den kursen (miljörätt) som är otroligt viktig i vår utbildning! Se, det spelar roll om man är en engagerad eller oengagerad student! ;)

På tal om Anna, hon vill lämna över sitt ambassadörsuppdrag till någon annan på Malmö Högskola...intresserad? Kontakta då genast Anna, hennes kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Det är jag som skriver nästa krönika, har skickat ut den till styrelsen för comments så snart är den klar för inskickning. Fick mail från gamle vice ordföranden Jenny idag, hon frågade hur det gick. Så skönt när man kan säga att vårt arbete är på rullning, att vi i styrelsen inte bara degar :)

Kolla in den nya sidan på medlemssidorna nu, examensarbete! Just for you!

Nej, nu ska vi snart ha handledning...ha det najs!

/Linda, ordf.

tisdag 13 maj 2008

Helgen på Djurönäset...

...var underbar och väldigt kreativ!

I lördags när vi väl kom fram med bussen så möttes vi av fika (vad annars?) ;)

Sen satte vi igång, och jobbade på bra hela helgen!
Så just nu är en ny sida skapad för våra medlemmar där exjobb alt företag som erbjuder exjobb ska läggas upp. Det finns också tips på vad man ska tänka på i jakten på ett bra exjobb! :)
Vi är även i full färd med vårt mentorskapsprojekt, många nya kreativa idéer kom till liv i helgen och ni kommer nog snart se frukten av vårt arbete! :)
Vi kämpar för att minska glappet!
Och självklart skapades denna blogg, så nu är det upp till er alla att sprida den vidare bland medlemmarna! Här kommer vi i styret delge er vårt arbete inom styrelsen, vad som händer på utbildningsorterna och i utbildningarna...samt lite ur vår egen vardag! :)
Det planeras redan nu för ett höstföreningsmöte den 20-21 september, så boka in detta redan nu i era kalendrar!
Själv sitter jag, Linda, med tenta- och uppsatsångest! Jag tror att det finns fler som känner likadant!
Take care/ Linda, ordförande

söndag 11 maj 2008

Hej!
Styret är nu på möteshelg på det soliga Djurönäset i Stockholms skärgård. Vi har under helgen bland annat startat den här bloggen, som kommer att fyllas på med intressanta inlägg.