torsdag 26 februari 2009

Fyra år med studiemedel stoppar valfriheten

Fyra år kan bli ny gräns för studiestöd om majoriteten i den studiesociala kommittén får som den vill.

Tanken att öka genomströmningen i utbildningssystemet kan vi ställa upp på. Det är inte optimalt att studenter pluggar helt utan att fundera på vad man vill göra efter examen. Däremot skulle förslaget leda till att det blir svårt att bredda sin utbildning vilket ofta är gångbart på arbetsmarknaden.

Dessutom låser man in studenter som märker att de har valt fel. Om du går på en programutbildning och vill byta eller släpar efter av olika sociala eller personliga skäl måste du på detta sätt få dispens om du vill byta bana. dn.se
/Camilla

Kåren - marknadsför er!!

Debatten är igång. Hur kommer kåren utvecklas efter kårobligatoriets avskaffande? Läs t. ex. här, här, här och här! Uppsala studentkårs budget 2008/2009 kan hittas här. Är det rum för marknadsföring? Kommer studiebevakningen drabbas? Vad tror du?
/Johan

tisdag 24 februari 2009

Det satsas på naturvetenskap!

Regeringen kommer i år att avsätta 125 miljoner kronor till grundskolor som vill utveckla sin matteundervisning och till att göra nationella prov i biologi, fysik och kemi i nian. Det tycker jag är super- ett bra sätt att få elever intresserade av naturvetenskap tidigt! Att satsa på naturvetenskapen redan i grundskolan har vi diskuterat både i styrelsen och nu under vår utbildningshelg som en sak som på sikt skulle höja utbildningskvalitén på universitet och högskolor. Ett steg i rätt riktning! Läs mer här.

/Mia

måndag 23 februari 2009

Vem ska ge kostråd? Debatten är igång..

Fett och proteiner ska bota dagens fetma och diabetes som skapas av det officiella kostetablissemanget! I dagens GP svarar sjuksköterskan Margareta Lundström kritiskt på Patriks insändare om kostråd i media. Hon håller inte med om att dietister är mer lämpade att uttala sig utan påstår att de istället borde ifrågasätta utbildningen och myndigheter. Vad svarar dietisterna på detta? Läs mer på GP:s fria ord.

/Anna M

söndag 22 februari 2009

Hur tänkte ni nu? Har studenterna tjänat för mycket?

Vad ska en student göra för att inte hamna mellan de berömda stolarna i statens olika system?

Man skulle kunna tro att alla medborgare i Sverige kunde hjälpa till och bidra till statskassan. Tydligen är det bara vissa grupper som själva kan göra detta valet. Studenterna tillhör inte dessa. Studenterna får vackert leva på sin snäva marginal genom studiemedlet. Men de kan ju alltid "bidragsplanera" så att de inte tjänar för mycket innan inkomsten slår i fribeloppstaket. Jag ska inte klaga på CSN de följer bara reglerna. Men Anders Borg är det detta som kallas arbetslinjen eller hur tänker ni...?

Saco studentråd utreder frågan utförligare i ett debattinlägg i Norran.

Jag vill också passa på och tacka alla ambassadörer och styrelsen för en riktigt inspirerande helg och ser fram emot spännande politik och marknadsföring av naturvetare i vår!

Pär Karlsson, gästbloggare och studentombudsman på Naturvetarna

Försäkring

Maria Enger från Akademikerförsäkringar informerade om deras mycket förmånliga försäkringar. Bland annat ingår en gratis olycksfallsförsäkring för medlemmar i Naturvetarna.

Problem och lösningar

Fantastiskt vad mycket idéer som kom fram i bikupediskussionerna! Problem lokaliserades och förslag på lösningar presenterades. Ett återkommande tema var bristen av praktik på många utbildningar. Vi i studentstyrelsen och ambassadörerna har nu ett gediget stoff att arbeta utifrån.
Dag två på ambassadörsutbildningen, dag tre för styrelsen. Styrelsen ska just presentera sig och starta bikupediskussioner om utbildnigskvalité.

lördag 21 februari 2009

Rita ett djur

Bilden nedan visar ett djur ritat av fyra personer samtidigt. Bilden är resultatet av en gruppövning som ingick i Rhiannon Sanders utbildning i kommunikation. Föreläsningen varvade båder teori och praktik och lockade fram både skratt och eftertänksamhet.
Naturvetare i kreativt samspel

Saco informerar

Nu är ambassadörshelgen i full gång. Maria Noleryd från Saco har informerat om Saco studentråds arbete. Vi kommer blogga löpande från helgen, så titta gärna in senare!
Maria Noleryd från Saco

Ambassadörshelg

Nu är styrelsen på plats på Djurönäset där helgens ambassadörsutbildning kommer hållas. Vi ser fram emot en spännande helg där vi kommer nätverka med ambassadörer från hela landet och lyssna på inspirerande föreläsare. I kväll har styrelsen tillsammans med Pär Karlsson och Dragana Trivic dragit upp riktlinjerna för den del som styrelsen kommer hålla i på söndag. Allt tyder på att det kommer bli en mycket trevlig och givande helg!

torsdag 19 februari 2009

Snart är det helg!

I och med denna helg innebär det också styrelsemöte, ambassadörsutbildning och trevligt umgänge. Ser fram emot en rolig och givande helg tillsammans med alla styrelsemedlemmar, ambassadörer och alla andra som kommer att närvara!

/Angelica

onsdag 18 februari 2009

Kvalité genom konkurrens eller mångfald?

Jag fortsätter på ämnet utbildningskvalitet - läste några förslag i Studentliv från både blå och gröna studenter. Gemensamt var att båda sidor vill förbättra kvalitén men de hade lite olika sätt att göra det på. Å ena sidan förespråkar man avgifter för alla studenter och marknadsekonomiskt tänkande där universiteten drivs privat och konkurrensen ska skapa bättre kvalité på utbildningarna. Skolorna ska heller inte ha motiv att sänka ribban för att få fler godkända elever och på så sätt öka inkomsterna. Å andra sidan föreslås internationellt tänkande och fler högskoleplatser, samt bättre tillgång till lärare och praktik. Vad tycker ni? Själv tror jag att många studenter skulle få svårt att klara ekonomin med högre utgifter och istället satsa på att komma ut i arbetslivet så tidigt som möjligt. Däremot skulle det vara användbart med ett rankningssystem över olika högskolor och utbildningar så att man kan få en uppfattning om kvalitén innan man börjar sin utbildning och förhoppningsvis välja den som ger jobb.

/Anna M

tisdag 17 februari 2009

Insändare i GP!

Idag publicerades min insändare/debattartikel i GP! Tyvärr går det inte att läsa insändaren på webben så jag skriver den här istället!

Låt dietisterna ta plats i media!
Dieter och råd om hur man går ned i vikt tar upp en stor del av medias utrymme. Men vad är det egentligen för råd och rådgivare man lyfter fram? Att gå ned i vikt handlar inte bara om att snabbt bli av med kilon, det handlar om att på ett hälsosamt sätt förändra sin livsstil. Detta glöms ofta bort i bantningshysterin. Istället för att låta löpsedlarna bestå av råd från utbildade akademiker inom näringslära och kostrådgivning, exempelvis dietister, så låter man självutnämnda "kostexperter" eller lekmän ta plats i media. Dessa uppmanar folk att följa deras egna råd med motiveringen att det funkade för dem själva. Idag är lågkolhydratskost ett hett ämne där kolhydraterna utpekas som källan till övervikt och ohälsa medan animaliskt fett nästan enbart är av godo. Om kolhydrater gör oss överviktiga och sjuka, hur kommer det sig att idrottare som äter stora mängder kolhydrater håller sig friska och i form? På Tongaöarna i Söderhavet har en alltmer stillasittande livsstil, i kombination med feta köttprodukter, snabbmat och ett för högt energiintag, lett till att tonganerna blivit världens näst fetaste befolkning. Detta stämmer överens med vad vetenskapen säger, nämligen att det är ett för högt energiintag, i kombination med för lite fysisk aktivitet, som gör oss sjuka och inte en viss livsmedelsgrupp. Både kolhydrater, fett och protein behövs för att vi ska må bra, dock i rätt proportioner. Den fördelningen måste grunda sig på solid forskning och inte tyckande. Att en diet fungerat i en viss situation vid en viss tidpunkt räcker inte som argument för att ändra kostråden, då det inte säger någonting om effekterna eller riskerna på lång sikt. Innan det kan hända måste flertalet välgjorda vetenskapliga långtidsstudier genomföras som visar på något annat än det som gäller i dagsläget. Låt därför de som är akademiskt utbildade och erfarna inom området uttala sig och ta plats i media!
Patrik Hansson, dietiststudent vid Göteborgs Universitet, ledamot Naturvetarna Student

torsdag 12 februari 2009

Insändare i DN

Tänkte tipsa om lite kort kvällsläsning. Min insändare finns idag att läsa i Dagens Nyheter. Sista delen i A-delen under "Skriv i DN". Tyvärr tror jag inte att den går att hitta på dn.se, så jag ger er läsare insändaren här...

"Högskolor vågar inte underkänna elever
Skulle en chef sänka kraven och kvalitén på sina anställda och samtidigt hoppas på att få in mer pengar till företaget? Tror inte det. Men det är precis vad som idag sker på högskolor och universitet. För varje student som blir godkänd på en kurs får högskolan, universitetet eller utbildningens institution pengar. Vad tror ni att det leder till? Jo, de har inte råd med att inte få godkända studenter så ibland sänks kraven. Redan efter att en tenta är skriven och inlämnad kan lärare och ansvariga sänka godkändgränsen om de ser att flera är på gränsen till icke-godkänd. Generöst. Eller bara idioti. Resultatet blir att nybakade studenter, som ska bära på den nya och färska kunskapen, visserligen gör det, men gör det bristfälligt. Det här gynnar varken samhället eller studenterna själva. Ett nytt system måste till för att säkra kvalitén på Sveriges utbildningar. Borde icke-godkänd egentligen heta icke-bidragsgill? "

måndag 9 februari 2009

Pressmeddelande från CSN

CSN har gått ut med ett pressmeddelande om att "22 000 studenter har tjänat för mycket". Läs mer på Stina Hambergs blogg här! Är det inte underligt att man uppmärksammar de studenter som tjänar över fribeloppet mer än de som lever under fattigsdomsgränsen?

fredag 6 februari 2009

Naturvetarrekrytering!

Idag var jag i Borås och berättade om dietistprogrammet och dietistyrket på en gymnasieskola där. Studievägledarna på den skolan anordnar varje år en yrkesmässa där olika yrkesgrupper bjuds in som eleverna sedan får lyssna på. På sådana här tillställningar är det jättebra och jätteviktigt att vi naturvetare finns med så att gymnasieelever intresserade av naturvetenskap kan bli inspirerade och hjälpta att hitta rätt högskole-/universitetsutbildning för just dem! Fler sådana här rekryteringstillfällen där naturvetaryrken visar upp sig!

/Patrik

torsdag 5 februari 2009

Hisstal

Eva Westerberg tipsar i sin blogg om en artikel i Studentmagasinet (sidan 107-108) som handlar om att stärka sitt varumärke och att marknadsföra sig själv. Vår egen studenthandläggare Pär Karlsson är med i artikeln där han bland annat tipsar om att utveckla ett "hisstal" där man lyfter fram sina egenskaper.
/Johan