tisdag 31 mars 2009

Debatten om studiemedel fortsätter...

Här kan ni se en utsändning från ett seminarium anordnat av Centerpartiet idag.

Naturvetardagarna har dragit igång!

Idag hade vi äran att få inleda Naturvetar-touren som kommer till diverse städer efter premiären som skedde här i Linköping. Det blev en trevlig dag med lunch och nätverkande. Mycket kul för oss som studenter att få chansen att vara med på detta. I skrivande stund sker lite vidare kvällsmingel och diverse andra aktiviteter.

Mycket seminarier, workshops och tex karriärrådgivning finns också med på schemat.

Tag chansen och var med när Naturvetardagarna kommer till din stad!

Läs mer och kolla in de inbokade dagarna för våren och hösten här!

/Angelica

Jobb Löner Karriär för naturvetare

Möt oss på Naturvetardagarna runt om Sverige
Under 2009 anordnar vi Naturvetardagar runt om i landet med seminarier, workshops och personlig rådgivning.

Idag kan du som är student få din CV granskad!
Vi finns i Linköpings stadsbibliotek från kl. 14 till.

Naturvetardagar våren 2009
Linköping: 31 mars-1 april -2 april
Umeå 21-22-23 april
Uppsala 5-6-7 maj
Göteborg 26-27-28 maj
Västerås 9-10-11 juni

Mer info här

måndag 30 mars 2009

Snart...

... är höjt studimedel kanske verklighet. Den studiesociala kommitén föreslår nämligen att
studiemedlet ska höjas med 400 kr per månad och att fribeloppet höjs med 30 000 kr till 136 000 kr per år. Äntligen ett steg i rätt riktning! Förslaget i sin helhet är positivt anser jag, men visst finns det delar som är sämre... t.e x att möjligheten att få bostadsbidrag kan minska. Debatten kring förslaget är redan i full gång, vad tycker du? DN har idag en artikel som sammanfattar förslaget.

/Camilla

lördag 28 mars 2009

Utblick i Göteborg

Den 1 april är det dags för inspirationsdagen om miljöfrågor på Handelshögskolan i Göteborg. Årets tema är "Sveriges miljöarbete nationellt och internationellt" för att visa på hur mycket vi ändå kan påverka som en litet land. Utblick är ett samarbete mellan miljövetare med både samhälls- och naturvetarinriktning. Gästföreläsare, utställning och fika utlovas från klockan nio. Här kan du hitta programmet.

/Anna M

torsdag 26 mars 2009

Årets dietist hjälper olympier med kosten

Här kan ni läsa mer om Årets dietist

- Maten har en oerhört viktig roll för såväl hälsa som prestation, säger Stefan Pettersson, doktorand på Institutionen för Mat, Hälsa och Miljö vid Göteborgs Universitet. Stefan ingår i Sveriges Olympiska Kommittés resursteam för kostrådgivning till idrottsmän och kvinnor i våra olika landslag, och i DRF's referensgrupp för idrottsnutrition. Hans egen forskning handlar om kostvanor hos idrottare inom grenar med olika viktklasser. Resultaten från avhandlingen kommer att ligga till grund för riktlinjer för viktreglering bland idrottare inom t ex brottning, judo och taekwondo.

Givande kongress för dietister!

Idag och imorgon håller Dietisternas Riksförbund (DRF) kongress och fortbildningsdagar på Stora Essingen i Stockholm! Ett ypperligt tillfälle för dietister landet över att träffas, nätverka och utbyta erfarenheter. Dessutom flertalet intressanta uppdaterande föreläsningar varje dag. En mycket givande och rolig dag var det idag! Efter dagens sista föreläsning, som handlade om kost och träning och gavs av idrottnutritionskunnige dietisten och doktoranden Stefan Pettersson, var det dags för den årliga utnämningen av "Årets dietist". Det blev just Stefan som förärades den fina utmärkelsen efter att ha blivit nominerad av nöjda dietiststudenter i Göteborg som Stefan undervisat för med god pedagogik och brinnande engagemang. Grattis Stefan!

/Patrik - direkt från DRFs kongress

tisdag 24 mars 2009

Stockholm Meeting - forskning ger kommersiell framgång

Hur ska Sverige bli bättre på att gå från bra forskning till kommersiell framgång?
På Norra latin i Stockholm pågår för fullt diskussioner om hur naturvetares forskning påverkat vår omvärld med nobelpristagare i kemi och fysik.

Att grundforskning gör nytta för vårt välstånd framkom på Stockholm meeting, som arrangeras av Naturvetarna, Kungliga vetenskapsakademin och Stiftelsen för strategisk forskning.Nya upptäckter, som det ligger många år av hårt forskningsarbete bakom, ger oss nya läkemedel, torktåliga grödor och allt mindre datorer, musikspelare och annan elektronisk utrustning. Allt mer data ryms i tunna materialskikt som mäts i nanometer.

Mer spännande om Stockholm Meeting här

måndag 23 mars 2009

Seminarietema sökes!


Vi i styrelsen håller på att klura lite på seminarietema till kongressen i höst. Eftersom vi bara representerar ett visst antal utbildningar i styrelsen tänkte vi höra med er ambassadörer om ni har några förslag? Vad tycker ni skulle vara intressant att diskutera? Det kan vara naturvetenskap av något slag eller utbildningpolitik. I höstas var det till exempel paneldebatt om ekologiskt jordbruk.

Kommentera! Vi vill ha massor med förslag!

/Mia

söndag 22 mars 2009

Behövs inte apotekare efter omregleringen?

Enligt Apotekarsällskapets fria ord i GP idag så kan omregleringen av apotek i Sverige leda till att apotekarna förlorar jobben. Hårdare konkurrens medför troligtvis att apoteken måste spara pengar för att klara sig på marknaden. En av konsekvenserna blir då att apotekare byts ut mot receptarier, som har lägsta nödvändiga kompetens.

Redan nu jobbar många apotekare i Norge där deras utbildning är ett krav för att hålla kvalitet och säkerhet uppe. Kommer omregleringen att vara positiv eller negativ? Hur ser apotekare på framtiden?

/Anna M

tisdag 17 mars 2009

Saco studentråd söker styrelseledamot

Från första juli behövs en ny ledamot i Saco studentråd. Nominering kan göras t o m 6 april. Om det låter intressant så läs vidare på Stina Hambergs blogg, länk finns nere till höger.

/Anna M

måndag 16 mars 2009

Högskolor får inte bli universitet

Lars Leijonborg motiverar detta med att det istället ska bli en kvalitetshöjning på de universitet vi har. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här. Vad tycker ni?

/Mia

söndag 8 mars 2009

Ambassadörernas syn på kvalité

Under ambassadörshelgen i Djurönäset diskuterade vi viktiga aspekter för utbildningskvalitén. Här är några punkter som togs upp:

Verklighetsanknytning
Praktik och studiebesök integrerade i undervisningen.

Undervisningskvalitet
Ej låga krav, högt antal undervisningstimmar, aktuell, uppdaterad och varierad undervisning.

Handledning
Lättillgänglig handledning, mentorskap, studievägledning.

Kommunikation
Mellan studenter, studenter-handledare-studievägledare, mellan olika universitet, samt mellan universitet och arbetsliv.

Engagemang
Bland studenter, bland lärare, engagemang hos varje enskild individ – tillsammans åstadkommer man större förändringar.

Inflytande
Utvärderingar (som används), studentinflytande genom kåren och ämnesgrupper.

Genom fungerande kommunikation, mer engagemang och vilja att påverka, högre undervisningskvalité, mer verklighetsanknytning och insatta handledare och vägvisare kommer både studenter, personal på universitetet och anställande företag känna att det är roligare, mer givande och enklare med överförandet av studenter till arbetslivet.

/Anna M (mha Angelica)

onsdag 4 mars 2009

Första lönen...

...som yrkesverksam har äntligen trillat in :) Snart har jag arbetat i en månad på mitt nya jobb som kostinformatör på äldreförvaltningen i Stockholm stad. Det är väldigt stimulerande och utvecklande att äntligen ha nått målet efter fyra års uppladdning.

Tänkte även passa på att avslöja hur jag fick detta underbara "mitt första jobb". Ni har säkert hört det förr.... genom kontakter! Kontakter som jag skaffat mig via Naturvetarna. Så det är delvis sant när jag säger att det är tack vare Naturvetarna som jag gått från student till kostinformatör.

/Camilla

måndag 2 mars 2009

Alarm arbetsmarknadsdag


Snart är det dags för femte upplagan av Alarm i Göteborg. Dagen riktar sig till studenter inom biomedicin, apotek, läkemedelskemi osv.

32 utställare kommer att finnas på Academicum, medicinaregatan 3, den 10 mars kl 12-16. Inte minst Dragana Trivic från Naturvetarna som kommer
att hålla en inspirerande föreläsning. Missa inte det!

Läs mer här

/Anna M