onsdag 27 maj 2009

Inspirerande Alumnikväll på Stockholms Universitet

Igår trotsade ambassadörerna på SU sommarvärmen och höll karriärkväll för naturvetarstudenter. Och vilken kväll det blev! Inspirerande föredrag från intressanta naturvetare i karriären och massa nyfikna studenter som fick chansen att stimuleras och motiveras. Stor belåtenhet rådde bland föredragshållare, åhörare och arrangörer vid åttatiden igår då allt var över.


Vi hade bjudit in 11 alumner med olika naturvetenskaplig bakgrund som fick dela med sig av sina erfarenheter från arbetsmarknaden och ge tips i karriären åt oss studenter. Medverkade gjorde bl.a. miljövetaren och entreprenören Thomas Bjelkeman-Pettersson som grundat organisationen Akvo.org och som pratade om hur man blir miljöentreprenör, molekylärbiologen Katarina Eisleitner som startar upp det Holländska företagets Medicom Publishers verksamhet i Skandinavien och aktuarien Erik Elvers som talade om matematiken i finansvärlden.


Förutom alumniföredrag och frågestunder, minglades och fikades det medan allas vår studentombudsman Pär Karlsson coachade och informerade. Det kändes som eventet nådde sitt syfte; att ge studenter ökade perspektiv inför viktiga val i studier och karriär. Vi kan verkligen rekommendera ett liknande upplägg, vi naturvetare behöver sånt!!!


Studentambassadörerna Naturvetarna, Stockholms Universitet

genom Christoffer Hamark 

tisdag 26 maj 2009

Med bredare perspektiv på naturvetarnas arbetsmarknad

Var arbetar naturvetarna, vad har de för löner och vilka är arbetsgivarna. Här kommer några svar i Naturvetarnas broschyrer om arbetsmarknad.
Statistik och fakta är en sak. Rådet till dig som studerar är snarare att alltid göra det som intresserar dig. Detta underströk också de alumner som var och besökte Stockholms universitet ikväll. Mer rapporter därifrån kommer här snart. Men jag kan säga så mycket att du som inte kunde komma missade en väldigt inspirerande kväll.

Pär Karlsson

Uppsalas Klas-Herman...


...blir Sveriges Förenade studentkårers den 1 juli när han tillträder som ordförande. Sjukt kul tycker jag som är uppsalabo. Dessutom är han väldigt duktig. Heja Klas-Herman!

/Mia

måndag 18 maj 2009

Spelbranschen -en framtidsbransch?

Svensk spelbransch trotsar kris och växer skriver DN idag. Kanske kan spelbranschen locka unga att intressera sig för naturvetenskap? Om man ska tro på att spelbranschen går en ljus framtid till mötes är det kanske en blivande arbetsmarknad för naturvetare?

Politikern Luciano Astodillo (S) ser spelbranschen som en framtidsbransch och menar att det finns en outnyttjad potential inom exempelvis äldreomsorg och utbildning. Jag arbetar själv inom äldreomsorgen och är nyfiken på spelbranschens och äldreomsorgens gemensamma nämnare?

tisdag 12 maj 2009

Fler högskolestudenter

Det blir fler högskolestudenter i höst om man får tro antalet som har sökt i alla fall. Lustigt nog finns inga naturvetarutbildningar med i DNs grafik. Vi får hoppas att även ansökningarna till våra utbildningar ökat!

/Mia

måndag 4 maj 2009

Studenter blir entreprenörer

Nu går regeringen från ord till handling och startar spetsutbildningar inom entreprenörskap och innovation vid minst två universitet. Saco studentråd välkomnar det, men vill gå ett steg längre och få in entreprenörskap i alla utbildningar.

Vad tycker du? Är det högskolans uppgift att utbilda entreprenörer? Hur ska man i så fall göra? Vad är speciellt viktigt för naturvetare?

Läs en artikel om detta på Naturvetarna.se och kommentera gärna här på på bloggen eller i artikeln.

Stina Hamberg vill se ett entreprenörstänkande över hela linjen, entreprenörskap i alla utbildningar och i olika former: kurser som erbjuder entreprenörskap, Career center som har kunskap om hur man startar företag.

Jag håller med Stina och vurmar naturligtvis för naturvetarna som har väldigt många idéer som skulle kunna bli företag eller patent. Tyvärr är det för få som vågar idag och som tar steget till att starta eget även om exempel finns. Ett postivt exempel är kemisten och biologen Mohammed Homman och hans företag Vironova. Mohammed skapade företaget under sina doktarandstudier tillsammans med några studiekamrater.

Jag tror att många fler företag skulle skapas om man odlade en entreprenörsanda under studeitiden.

Stina Hamberg igen,
- Det borde vara lika självklart att starta ett eget företag efter examen som att bli anställd. Entreprenörskap gynnar alla, då det öppnar upp för ett kreativt tänkande som kan hjälpa akademikern i sitt framtida arbete, oavsett om man blir anställd eller startar eget.

Vad tycker du?

/Pär Karlsson, studentombudsman på Naturvetarna

Lästips: Var är alla driftiga akademiker?