onsdag 30 september 2009

Kärnkraft -en lösning för miljön?

DNs ledarsida i söndags tog upp fem punkter för miljön inför valet nästa år. Bland annat menar man att kärnkraften är en nödvändighet om el gjord på fossila bränslen ska fasas ut. Själv tycker jag att kärnkraften är allt annat än hållbar just nu, slutförvaringen är till exempel inte löst på ett tillräckligt bra sätt. Vad tycker du? Kommentera!

/Mia, fd styrelseledamot, numera i valberedningen

söndag 27 september 2009

Ny styrelse vill stärka naturvetares arbetsmarknad

Naturvetarnas studentkongress valde på söndagsförmiddagen Annika Österdahl från Chalmers till ny ordförande för studenterna i förbundet. Tillsammans med Elin Wallin från Stockholms universitet bildar hon presidiet för den nya studentstyrelsen. Christoffer Hamark, Elin Löfroth, Aksel Ydrén och Julia Karlsson valdes också in i studentstyrelsen.

Mer ljus och fokus på naturvetare
Fokusfrågan för styrelsen är att synliggöra naturvetare. Bra förutsättningar, karriärvägar, stärkta löner god kvalitet på utbildningen tror Naturvetarnas kongress kommer bana väg för Sverige i globaliseringens tidevarv. Annika och resten av styrelsen återkommer med sina egna visioner här i bloggen och fortsätter att ge sin syn på naturvetenskap och studentpolitik.

Johan Persäter och Mia Sklenar som ni känner från den här bloggen avgår i styrelsen men valdes in i valberedningen. Känner jag dem rätt kommer de nog blogga då och även framöver. Anna Hamilton är kvar i förbundsstyrelsen ett tag till och Patrik försvarar färgerna i Saco.
Bilder och mer spännande nyheter från helgen där ambassadörer och styrelsen bestämt de nya riktlinjerna hittar ni snart här i bloggen. Tack styrelsen för er fina insats under året. Särskilt tack också till Camilla och resten av den avgående styrelsen som inte kunde närvara under helgen.
Vi som jobbar på Naturvetarna ser fram emot ett nytt spännande år i samarbete med ambassadörer och styrelsen.

Konungen är död, leve konungen!
Pär Karlsson

lördag 26 september 2009

Kongress

Idag inleds Naturvetarnas studentstyrelse kongress. En ny och taggad styrelse ska väljas som ska ställa studentstyrelsen inför nya utmaningar! Vilka ni bland annat kommer att kunna följa här på bloggen.

Tack för den tid som jag har haft förtroendet - och framför allt nöjet - att arbeta för att höja statusen på naturvetenskapliga yrken. Jag har haft ett underbart år som ordförande och det har jag en kanonbra styrelse att tacka för! Det är tackvare styrelsens engagemang och arbetsinsats som vi lyckats genomföra allt vi gjort under året som gått. Till vår hjälp har vi dessutom haft Pälle som varit ett viktigt stöd i vårt arbete.

/Camilla Rudolfsson

lördag 19 september 2009

Fem punkter för kunskap...


...riskerar att bli fem punkter för mindre kunskap. DNs ledare började igår med att lista de viktigaste förslagen inför nästa mandatperiod men jag är verkligen inte beredd att hålla med ledarredaktionens första lösningar på "Sveriges verkliga problem".

Avgift på högskolan har diskuterats förr och det är
konstigt att redaktionen helt blundar inför nackdelarna med en avgiftsbelagd högskoleutbildning.

"Risken med avgifter är att de kan verka mer avskräckande på dem som kommer från hem utan studietradition. För att inte bli en svårforcerad tröskel måste avgifterna därför kunna täckas av studielån"

Det de syftar på är att personer från icke-akademiska hem riskerar att slås ut men att det "lätt" skulle kunna lösas av att "bara" höja studielånet. Skuldbeläggningen skulle eventuellt fungera avskräckande men det skulle inte spela någon roll för de som ser studierna som en investering och förväntad god avkastning... Jag ser många nackdelar med förslaget;

Vi riskerar att få in en mer homogen massa av studenter. För personer från hem utan
akademisk bakgrund kan tröskeln bli för stor till att börja plugga. Utbildningen kommer då att förlora fördelarna med att ha studenter med olika bakgrund. Olika bakgrund ger olika synsätt och perspektiv vilket leder till en ökad förståelse och bättre kvalitativ kunskap.

En fet plånbok är inte samma sak som begåvning. Många studenter använder sina besläktade plånböcker som skyddsnät, vilket möjliggör studier. Ska vi förlora begåvningar och ambitiösa framtida studenter enkom för att högskolan förvandlas till en klassskola? Det om något kan verkligen sänka kvalitén på högskolan.

Om du måste se utbildningen som en investering med god avkastning för att kunna betala tillbaka ett gigantiskt lån riskerar vissa yrkesgrupper att slås ut. Det är långt ifrån alla yrken som ger en god avkastning men behövs lika mycket, om inte mer, i vårt samhälle. I många fall innebär idag utbildning, jämfört med arbete direkt efter gymnasiet en ekonomisk förlust. Vad händer om ingen vill satsa sin tid och sina pengar på ett yrke som inte kan betala tillbaka studielånet tillräckligt snabbt? Frågan är också hur engagerad du blir som student om pengar är det största målet men inte kunskapen i sig?

Än mer lån kan bidra till ökad stress för studenten. Redan idag upplever många den ekonomiska situationen hård och stressande. Förmodligen kommer inte fler röda siffror göra situationen bättre.

Sedan är det en rätt ironisk sista punkt som ledarredaktionen tar upp. "Låt de statliga museerna åter bli fria från inträde" då de återinförda entréavgifterna ledde till färre besökare... Vänta nu, hur var det. Redaktionen ville i samma lista införa avgifter för högskolan. Med samma resonemang så borde slutsatsen bli färre studenter och därmed mindre kunskap. Kanske inte så smart, eller?

/Anna Hamilton, styrelseledamot

torsdag 17 september 2009

Naturvetare på höga höjder i Bolivia

Hedvig Nenzén studerar ekologi vid institutionen för biologisk grundutbildning (IBG) i Uppsala. Just nu gör hon sitt examensarbete i Bolivia vid Public University of La Paz där hon studerar ekologi på höga höjder . Läs gärna hennes blogg där hon skriver om sina upplevelser. Naturvetarnas studentråd önskar Hedvig Nenzén lycka till med arbetet och följer hennes blogg med intresse!
/Johan

måndag 14 september 2009

ÄNTLIGEN!!!

Idag kom äntligen ett förslag om en höjning av studimedelen. Enligt regeringens höstbudget ska studiemedlen höjas från den 1 januari 2010. Något som vi alla väntat länge på. Samtidig håller jag med om att det krävs mer än 350 kr/månad, MEN det är ett steg i rätt riktning! Förslaget har verkligen satt fart på debatten igen och de som jobbat för höjningen tidigare under året gör åter sina röster hörda. Via dn.se kan ni läsa mer.

/Camilla

That's one small step for man, one giant leap for mankind

Äntligen! Från och med årsskiftet höjs studiemedlet med 430 kronor per månad. Från 2011 höjs även fribeloppet med 30 000 kronor. Detta är definitivt ett steg i rätt riktning även om det är långt ifrån SFS krav på en höjning på 900 kronor.

Tyvärr består den största delen av höjningen av lån. Förutom att studenterna får fortsätta att låna sig ur fattigdomen, som Lisa Gemmel uttrycker det, så blir den pensionsgrundande inkomsten näst intill oförändrad i och med att den endast baseras på bidragsdelen.

Mer positivt är dock fribeloppshöjningen. Som Annie Johansson skriver så är det absurt att man inte ska få vara ute i yrkesverksamma livet under studietiden utan att straffas. Naturvetarna har alltid uppmanat studenter att tidigt skaffa sig arbetslivserfarenhet. Med 30 000 kronors höjning kommer färre studenter behöva tacka nej till denna möjlighet.

Det blir alltså mer pengar till studenterna! Även om summan är liten så är det ändå positivt, som Magnus Andersson säger, att studenternas situation lyfts under ett valår då de ofta får stå i skuggan av större väljargrupper. That's one small step for man, one giant leap for mankind. Vi får se vad som följer i upprustningen av Sverige som kunskapsnation.
/Johan

fredag 11 september 2009

Affärsmannaskap för naturvetare

Fler naturvetare ska få chansen att söka sig till ledningspositioner i arbetslivet med hjälp av den nya kursen "Affärsmannaskap för naturvetare" som startas på Lunds universitet i samarbete med Naturvetarna. Det är precis sådant här som naturvetare behöver för att bli mer konkurrenskraftiga! Bra initiativ!

/Mia

tisdag 8 september 2009

Mindre studiemedel -men inte mindre hyra

Uppsalas studentkårs tidining ERGO gjorde mig uppmärksam på att studiemedlet kommer att sänkas med ca 73 kr/månad 2010. Detta på grund av sänkt prisbasbelopp. Även DN har skrivit några rader om detta. Där står det även att fribeloppet kommer att sänkas med 1000 kr/år. Jag antar att det är så det är i finanskristider. Det jag inte förstår är varför inte hyror och matpriser också sänks! Vi ska alltså betala en högre hyra med lägre studiemedel. Sjukt!

/Mia

lördag 5 september 2009

Styrelsemöte pågår!


Delar av styrelsen sitter just nu i Uppsala och spånar på ny verksamhetsram och annat nyttigt inför ambassadörskongressen som äger rum 26-27 september. Vi har tidigare idag haft en inspirerande bloggutbildning med Daniel Erkstam. Tack för bra tips Daniel!

tisdag 1 september 2009

En gång samhällsvetare, alltid samhällsvetare?

DN skriver idag om att högskolor sänker sina krav för att locka fler studenter till naturvetenskapliga utbildningar. Jag har själv gått en samhällsvetenskaplig gymnasieutbildning och pluggar nu till biolog vid Uppsala universitet. Detta tack vare att det i Uppsala finns en ingång för samhällsvetare till biologiprogrammet. Jag har efter en kompletteringstermin haft precis samma krav på mig som studenter med nv-kompetens, och klarat det bra. Jag anser, precis som Anne Bratt, studierektor vid Linköpings universitet, att en tillräckligt motiverad student ändå klarar utbildningen och inte ska straffas för en felvald inriktning i gymnasiet. Vad tycker du? Kommentera!

/Mia