måndag 29 november 2010

Naturvetarna erbjuder lån till drabbade studenter

I helgen bloggade jag om att inte bara teknologer har drabbats av CSNs studiemedelsregler utan även naturvetare. Idag blev det klart att Naturvetarna erbjuder alla drabbade medlemmar samma typ av lån som Sveriges Ingenjörer har gjort till sina medlemmar. Jag är mycket stolt över mitt förbund som så snabbt tog tag i frågan och löst den. Jag hoppas självklart att Jan Björklund och CSN löser problemet även gör våra studenter så att de kan få fullt studiemedel för sina heltidsstudier. Läs Lundagårds artikel här.


//Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd

söndag 28 november 2010

Grattis nya Saco Studentrådsstyrelsen

Applåderna har lagt sig efter en otrolig helg med många skratt och seriösa diskussioner. Fokus för nya Saco Studentrådsstyrelsen blev studenters trygghet som passar perfekt eftersom en utredning har tillsatts för att se över dagens socialförsäkringsystem.

Vi i Naturvetarnas Studentråd vill också passa på att gratulera nya Saco Studentrådsstyrelsen, stort grattis!

Till ordförande omvaldes Lisa Gemmel, vice ordförande Maria Ehlin Kolk och ledamöter Samuel Kaufman, Cajsa Johansson, Edvard Björnwinge, Shabnam Hashem, Jeanette Lindberg, Tanvir Mansur och Johannes Danielsson. Vår egen Erik Bülow valdes tillsammans med Eva Cooper till verksamhetsrevisor.

Vi är övertygade om att ni kommer göra ett ypperligt arbete under året.

Igen stort grattis
//
Naturvetarnas Studentråd

lördag 27 november 2010

CSNs regler slår hårt mot Naturvetare i Uppsala

Tidigare i bloggen har vi skrivit att CSNs regler har drabbat teknologstudenter. På Uppsala universitet har strulet främst drabbat naturvetare såsom kemister, matematiker och datavetare. Idag pratade jag med Jan Björklund och CSNs regler kommer att ändras, men endast för teknologer och inte naturvetare. Låter det konstigt? Det tycker vi också varför ska CSNs regler vara olika för olika studenter? Alla som läser på heltid borde få studiemedel på samma grund och inte beroende på om man läser till ingenjör eller inte. De nya reglerna måste självklart gälla även för våra studenter.

Jag vet att vårt förbund arbetar för fullt med att hitta lösningar för drabbade studenter. Björklund lovade att ta med sig att även naturvetare drabbats så vi får hoppas på en regeländring även för naturvetare.


// Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd

måndag 22 november 2010

Karriärkväll på Stockholms Universitet den 25!

Efter mycket pusslande, så är allting klart för den stora aktiviteten på Stockholms Universitet. Den 25 november anordnar Naturvetarna en karriärkväll om konsten att kommunicera. Vi har bjudit in Elisabet Ericsson, med lång erfarenhet av kommunikation och PR. Hon kommer lära dig alla knep du behöver för att föra fram dina budskap bättre.

Anmäl dig i dag via e-mail till moa.neumann@naturvetarna.se Först till kvarn!

Plats: De Geer salen i Geohuset
Tid: 18-20

OBS! Anmälningstiden gick ut den 20/11, så det är inte garanterat att fikat räcker!

Testa dina kunskaper i The Art of Science!

I Stockholms universitets studentkårstidning läste jag om ett spel, The Art of Science, utvecklat särskilt för studenter inom naturvetenskap och teknik. Jag tycker det verkar jätteroligt. Ett julklappstips till naturvetare!
//Sanna Olsson

söndag 14 november 2010

Kunskap och Framtid!

I veckan har Kunskap och Framtid- mässan varit i Göteborg och självklart var Naturvetarna på plats.

Den 11-13 november var det dags för Kunskap och Framtid, en yrkes- och utbildningsmässa för eftergymnasiala studier, att ha utställning vid Svenska Mässan i Göteborg.
Naturvetarna var på plats och hade en monter med temat ”Var ska du?” där det delades ut mappar med information om bl.a. yrken som naturvetenskapliga utbildningar kan leda till.
Deltagandet vid mässan var stort och många besökare kom och pratade med våra inspirerande ambassadörer och naturvetarstudenter.

I höst kommer Naturvetarna att delta vid två ytterligare mässor för blivande studenter.
Den 18-19 november kommer vi att delta vid Saco Studentmässa i Stockholm och den 24 november på Saco Studentmässa i Malmö.
Är du intresserad av naturvetenskap och ska gå på någon av mässorna?


Kom förbi vår monter och prata med oss!



För mer information om Saco Studentmässor klicka här.

onsdag 10 november 2010

A-kassa för studenter

Igår släpptes rapporten Utbildning straffbart? 2010, ett samarbete mellan Saco Studentråd och studentkårerna i Stockholm, Uppsala och Umeå. Ett av förslagen är att man ska starta en speciell a-kassa för studenter en så kallas s-kassa. Det skulle öka tryggheten för studenter som då skulle kunna få ersättning under sommaren och efter examen. Vill man ha en bred rekrytering av studenter till högre utbildning så måste studenterna ha en ekonomisk trygghet.

Läs mer här, ERGO och bor du i Umeå så kan du anmäla dig till presentationen av rapporten här.


//Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd