fredag 25 februari 2011

Den (o)nyttiga forskningen

Vad är nyttig eller onyttig forskning, viktig eller oviktig kunskap och vem bestämmer egentligen det? Är det näringslivet, politiker eller forskare? Kan vi verkligen se nyttan med all forskning innan vi har forskat om det? Eller är det så att den forskning som inte verkar har någon nytta alls till slut kan ge de mest värdefulla kunskaper eller innovationer? Vilken nytta såg man till exempel med att forska på och utveckla datorer och internet i början? Att styra forskningen efter hur vi tror att den bidrar till samhällets tillväxt är både kortsiktigt och riskabelt eftersom vi kan missa viktig kunskap. Det ska inte heller vara näringslivets behov som styr den akademiska forskningen. Låt forskningen styras av nyfikenhet och inte lönsamhet.

Läs även kortsiktig syn på forskningen, utvärdera forskningens samhällsnytta och kreativa forskare- inte en "elit"


// Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd

måndag 21 februari 2011

Är du BMA-student och proffs på det?

Nu söker Biomedicinska analytikerföreningen inom Naturvetarna en engagerad student som vill sitta som studeranderepresentant i styrelsen. Som student har du färska uppgifter om vad som händer för BMA-studenter och vilka frågor som behöver belysas. Förutom att du kommer ge studenternas perspektiv i styrelsen, så kommer du att knyta viktiga kontakter och får en möjlighet att påverka din och andras framtida arbetssituation. Är du rätt person så tveka inte att kontakta oss!

//Naturvetarnas studentråd

Intresseanmälan skickas till:
Sanna Olsson, styrelseledamot
sannaolsson1@gmail.com

Brist på biomedicinska analytiker

Stora pensionsavgångar och lägre intresse väntas skapa en stor brist på biomedicinska analytiker inom de närmaste åren. För de som studerar idag är det i och för sig en bra framtidsutsikt, där 80% av nyutexaminerade har arbete inom ett år efter examen. Så vet du inte vad du vill bli läs vår information om yrket här och högskoleverkets prognos här. Arbetsmarknad för biomedicinska analytiker är stor, några exempel på arbetsgivare förutom landstinget är Pfizer, Nestlé Sverige och Biovitrum. Läser du till biomedicinsk analytiker idag och vill påverka din framtid? Gå med i biomedicinsk analytikerförening, en proffesionsförening inom Naturvetarna.


//Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd

onsdag 9 februari 2011

Nyfiken på geologi?

Ett tips till alla som vill vidga sina geologikunskaper en smula!

"Så formas en kontinent" heter ett program i fem delar som startar på fredag kl 20.00 i Kunskapskanalen i SVT. I första avsnittet får vi veta hur de Stora sjöarna i nordöstra Nordamerika bildades. Nästa avsnitt handlar om Klippiga bergen. Klicka på länken ovan och sedan på "kommande program" för att läsa mera!

//Sanna Olsson

onsdag 2 februari 2011

Åldern på studenterna är viktigast

Idag kom slutbetänkandet från långtidsutredningen 2011. I det föreslås bland annat att studenter som tar sin examen vid 23 års ålder inte ska behöva betala tillbaka sina studielån. Tar man däremot ut sin examen vid 26 års ålder eller senare så ska man betala tillbaka hela studielånet.

Att se åldern på studenterna som ett problem är lite märkligt, man borde istället fokusera på studenternas kunskaper och möjligheter att få arbete. Många äldre studenter är mer studiemotiverade och presterar bättre än sina yngre kursare, ska då åldern och inte resultatet styra ekonomin? Det är nog inte heller många som väljer studieinriktning ur en rent ekonomisk synvinkel utan man väljer beroende på eget intresse. Det är därför rimligt att anta att många inte skulle väga in den ekonomiska vinsten i att börja läsa direkt efter studenten. Läs mer här


// Elin Wallin
Ordf. Naturvetarnas Studentråd