måndag 29 mars 2010

Naturvetarbloggen förökar sig

Nu finns det ännu en naturvetarblogg från Naturvetarna för dig som gillar att läsa om spännande naturvetare och inte minst vad som händer på arbetsmarknaden och inom forskning och utbildning, nya rön och framsteg inom områden som miljö, energi, skog, läkemedel, it, livsmedel och hälsa. Utan naturvetenskapen vore världen mindre spännande, problemen fler och vardagen lite tråkigare. Ingen Ipod i fickan, mindre datorkraft, färre mediciner är bara några exempel. Ur naturvetenskapen springer många av de häftigaste landvinningarna.

Nu är det många unga naturvetare som övervintrat på universiteten lite extra länge på grund av finanskrisen. De är sugna på att börja jobba istället för att läsa en till kurs i väntan på nytt jobb. Om jag vore arbetsgivare skulle jag anställa en ung naturvetare nu. Lyder du mitt råd så rustar du dig inför pensioneringen av den stora fyrtiotalsgenerationen. Samtidigt så tryggar du kompetensen i ditt företag på lång sikt och de äldre kan dela med sig av kunskap och erfarenhet som de samlat på sig. Dessutom får du en ung hungrig naturvetare med färska kunskaper och många nya idéer. Snacka om guldläge!
Läs och bidra till debatten här på studentbloggen eller på Naturvetarbloggen. Kommentera gärna eller hör av er om ni driver en egen naturvetarblogg som vi kan länka till.

Pär Karlsson

söndag 28 mars 2010

Mission kvalitet: duktiga högskolor ska få premier

För att kunna sträva mot allt högre kvalitet i utbildningarna, föreslår regeringen att utvärdera utbildningar på högskolor och universitet på ett nytt sätt och belöna de bästa med premier.

Antal studenter och avklarade högskolepoäng verkar inte visa själva utbildningskvaliteten. Istället ska ett nytt tredelat system ta över och utvärdera konkreta resultat för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. Utbildningarna ska jämföras mellan samtliga examina och utvärderas på tre huvudkomponenter: studenternas självständiga arbeten (som ska visa om en student har uppnått kraven för en examen), skolornas självutvärderingar i kombination med platsbesök (som innehåller observationer och intervjuer) och enkäter till tidigare studenter. Premier till de bästa skolorna betyder dock inte att något lärosäte ska få minskade resurser jämfört med i dag utan kommer att fungera som en bonus.


Förslaget är ett steg i rätt riktning i och med att man inför flera olika bedömningsgrunder. Vi hoppas att utbildningarnas arbetslivsanknytning och studenternas anställningsbarhet blir en tydlig del i bedömningssystemet.

Vad tror ni, kommer det här ambitiösa projektet genomföras smidigt och öka kvalitetstävlingen mellan lärosäten?

Läs mer hos Anders Flodström, SULF, SFS och Ordförandebloggen.

Se även debatten mellan Lisa Gemmel och Tobias Krantz!




Studentrådet

onsdag 24 mars 2010

Manifestation för studentbostäder

Bristen på studentbostäder är på flera orter i Sverige akut. I Lund blev situationen så allvarlig att nya studenter blev tvungna att sova i militärtält. Behovet är detsamma på flera av sveriges största studieorter, långa kötider och få lediga lägenheter.

I Uppsala samlades under tisdagskvällen ett hundratal personer för ett fackeltåg och en gemensam manifestation mot vasakronans förslag att sälja studentstaden, ett av Uppsalas största studentområden med 4000 studentbostäder som riskerar att omvandlas till hyres- eller bostadsrätter.

Av de närvarande fanns representater från flera av Uppsalas olika studentkårer, däribland Kristina Ekholm, ordförande Uppsala studenkår och Klas-Herman Lundgren ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Enligt Klas-Herman är det en orimlig situation och ett märkligt agerande av ett företag med statliga kopplingar, som också rimmar dåligt med regeringens ambition att satsa på utbildningar. -Försvinner 4000 studentbostäder kan det få allvarliga effekter för Uppsala som universitetstad.

Till ropen av Studenterna kräver, studentbostäder! Var ska vi bo? under bron! Vandrade fackeltåget genom centrala Uppsala mot Göterborgs nation där kvällen avslutades med tilltug och underhållning av Kung Henry.

/Aksel Ydrén

lördag 20 mars 2010

Utbildningshelg för studentambassadörer


Helgen 13-14 mars träffades studentambassadörer från hela Sverige för att utbyta erfarenheter umgås och få en ledarskapsutbildning. Lilla Tyresö bjöd på både vacker miljö och fint väder och det blev en riktigt trevlig helg. vi var många som inte ville åka hem på söndagen. Några nya ansikten fanns med och de fick en grundutbildning för studentambassadörer medans vi andra övade på intervjuer inom vårt karriärprogram. Visst var man nervös inför intervjuen även om det bara var övning, men att det dessutom var så svårt att intervjua hade jag inte trott.


Sedan fortsatte helgen med ledarskapsutbildning av Mårten från
försvarshögskolan. Vi började med armbrytning, hur gör man egentligen för att båda ska känna sig som vinnare?




En bra varvning av teori och praktiska övningar som teaterövning av en bra respektive
dålig chef sköter en situation. Avslutningsvis fattade vi ett concordbeslut om vem i gruppen som skulle få en gratis ledarskapsutbildning. Men det som jag tror att
alla kommer minnas bäst är bilden om ärlighet och öppenhet och diskussionen om det alltid går att vara ärlig.

// Elin Wallin
Vice ordf Naturvetarnas studentråd


måndag 15 mars 2010

Studiebesök på KVA

I fredags ordnade vi ett studiebesök för naturvetarestudenter på Kungliga Vetenskapsakademien. Vi fick bland annat veta mer om hur Carl von Linné med flera grundade akademien 1739. Uppgiften var att sprida kunskaper om naturvetenskaplig forskning som på sikt skulle stärka Sveriges ekonomi.

Idag är nog KVA mest känd för att man årligen utser nobelpristagarna i fysik och kemi och dessutom ekonomipristagare till Alfred Nobels minne. KVA delar dessutom ut flera andra priser så gå in på deras hemsida och se om det finns någonting som du kan söka.
Intill är en bild på den kända telefonen varifrån man ringer upp pristagarna för att meddela att de har fått Nobelpriset.
//Studentambassadörerna på SU

Studenternas boendesituation

Nu är det dags: regeringen tar i med hårdhandskarna och föreslår förändringar, skriver Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/hemtradgard/smartboende/article6704930.ab

onsdag 10 mars 2010

Högskoleverket förutspår trendbrott i naturvetares arbetsmarknad!

Högskoleverket förutspår trendbrott i naturvetares arbetsmarknad, fast det formuleras ju inte riktigt på det viset...

I själva verket handlar detta blogginlägg om att Högskoleverket kommit med sin årliga rapport om Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden där de bland annat förutspår ett överskott av naturvetare.

Grunden för detta är att antalet examinerade naturvetare beräknas öka under de närmsta 25 åren i ungefär samma takt som tidigare medan högskoleverket anser att efterfrågan inte kommer att öka över huvud taget. Bilden är tagen från rapporten och visar tillgången av naturvetare (grön linje) samt efterfrågan fram till idag (svart linje) och beräknad efterfrågan (röd linje).

Med bakgrund av klimatförändringar, minskad biodiversitet och diverse miljökatastrofer är det intressant att Högskoleverket förespår detta "trendbrott" i naturvetares arbetsmarknad!

Sedan undrar man ju också huruvida denna prognos verkligen stämmer för alla som faller under benämningen "naturvetare".
Enligt Högskoleverket inkluderar gruppen naturvetare bland annat personer med inriktning mot biologi, datavetenskap, farmaci, geovetenskap, fysik, kemi, lant- och skogsbruk samt matematik. Har dessa grupper samma arbetsmarknad?

Det är ju inte heller så enkelt att när man är färdig biolog så börjar man arbeta som biolog och gör det resten av livet. Och läser man högskoleverkets rapport så arbetar ca 16-17% av naturvetarna under tjänstebenämningar såsom ingenjör, civilingenjör eller tekniker. Betyder detta att naturvetare inte får arbete inom det de utbildats för? Nej - en etikett är en etikett. Jag vet många arbeten jag kunnat söka med min kompetens trots att man efterfrågat en ingenjör.

Intressant då att efterfrågan på högskoleingenjörer förutspås öka av Högskoleverket...

Läs även Naturvetarnas inlägg, SvD, TV4.


Elin Löfroth
Styrelseledamot

onsdag 3 mars 2010

Vikten av unga forskare diskuterades i Göteborg!

Att kunna visa unga forskare tydliga karriärvägar både inom akademin och industrin, att öka möjligheten att röra sig mellan akademi och industri samt att uppmuntra kreativitet och risktagande genom att ge även unga forskare egna pengapåsar som räcker längre än vad de gör idag var några av idéerna som lyftes fram under gårdagskvällens möte i Göteborgs Aula.

På plats fanns bland annat rektor för Göteborgs Universitet Pam Fredman, Naturvetarnas förbundsdirektör Jörgen Ohlsson, juniora och seniora forskare samt representanter från både mindre (Ecoera) och större (AztraZeneca) företag.

Missa inte finalen i Stockholm 15 april 2010. Gårdagen var givande, och jag har nu höga förhoppningar på att träffen i Stockholm kommer bli minst lika bra!

Annika Österdahl,
Ordförande Naturvetarnas studentråd