torsdag 6 november 2008

Karriären ligger framför dina fötter

Att sätta upp personliga och karriärmässiga mål, utnyttja din kreativitet och lära dig att framhäva dina styrkor och drivkrafter var några av uppmaningarna under karriärdagen på miljöteknikmässan i Göteborg i höst. Dagen riktade sig till naturvetare på alla nivåer i sin karriär. Vi deltagare fick börja med att tänka efter vilka kortsiktiga mål som kunde nås redan samma dag genom att ta nya kontakter eller ringa upp det där intressanta företaget för att ta ett kliv närmare drömjobbet. Syftet var att inspirera och ge oss insikten om att det är mycket upp till oss själva om vi klättrar på karriärstegen.

Förmågan att kunna presentera sina kunskaper så att rekryteraren verkligen förstår vad man har att erbjuda är en viktig detalj speciellt för naturvetare. Detta eftersom vi har så många olika inriktningar och snarare kopplas ihop med forskning än med näringslivet. Positiv utstrålning och ett självförtroende som lyser igenom är också förvånansvärt mäktiga egenskaper som kan leda till oväntade möjligheter.

Först och främst bör man rannsaka sig själv och identifiera de barriärer som envist hindrar en från att komma vidare och sedan strategiskt planera hur de ska brytas ner. Jag tror att man själv måste veta vad man vill och göra det man tycker är roligt för att hitta sin nisch där man har störst potential att utvecklas. Ett jobb ska ju inte bara vara ett tidsfördriv utan kännas meningsfullt och ge stimulans.

Bland förläsarna fanns Pär Holmgren, meteorolog på SvT, och Eva Stål från IKEA som pratade om vädret, framtiden och vad naturvetare kan tillföra. Det blev en nyttig dag som förutom en knuff mot nästa karriärsteg gav chansen att prata med företagsrepresentanter och testa uppmuntrande karriärrådgivning, där jag fick veta att mina utsikter såg ganska ljusa ut trots allt. Sedan lite gott fika på det - kan starkt rekommenderas!

/Anna Mooe

Inga kommentarer: