tisdag 9 december 2008

Behöver bara studenter 25+ mer pengar?

Läste på Stina Hambergs blogg att regeringen har föreslagit att studenter över 25 år ska få höjd bidragsdel, med bland annat argumentet att studenter under 25 år har lättare att försörja sig än ex en 35-årig student som har familj. Att säga så är ju väldigt genereliserande. Det finns ju 20-åringar som har barn och 40-åringar som är singlar. Och att erbjuda högre bidrag ju äldre du blir är väl knappast ett lönsamt tänk för samhället? Då blir det ju en indirekt uppmaning till blivande studenter att vänta med att påbörja sina studier tills de är 25 år eller äldre. Det är även intressant att regeringen tycker att det räcker att bidragsdelen höjs utan att höja totalbeloppet. Med tanke på vallöften om höjt studiemedel så känns det här förslaget som ett klart svek.
Jatack till höjd bidragsdel men det ska gälla för alla studenter och i kombination med ett höjt totalbelopp!
/Patrik

3 kommentarer:

Anonym sa...

Känns verkligen som dubbla budskap! Långtidsutredningen för drygt en vecka sen ville ju införa avgifter på studier just för att få fler unga att inte ta uppehåll i utbildningen och bli klara snabbare. Med detta förslag kommer fler vilja vänta med utbildningen!

Anonym sa...

Jag är för visso 25 + och förälder, men jag håller med om att det är ett oerhört dåligt förslag. För det första är förslaget orättvist och borde således inte accepteras i ett demokratiskt samhälle. Vidare uppmanar förslaget, precis som Mia skriver, unga till att vänta med studierna.

Anonym sa...

Tydligen gäller det höjda bidragsbeloppet inte alls de som går på universitet eller högskola, utan bara de som går på yrkesutbildning och inte redan har gymnasiebetyg. Detta trodde iaf en tant på CSN, som dock inte fått definitivt besked ännu.