måndag 14 december 2009

Håller jorden på att gå under?

Mitt spontana svar (i egenskap av naturvetare) är: nej, det gör den inte. Jorden verkar faktiskt klara sig alldeles utmärkt.

Gomorron Sverige visades idag en intervju med Pär Holmgren, meterolog, och Martha Cullberg Weston, klimatpsykolog, angående hur människor reagerar på klimathotet. Programledaren Micke Leijnegard avslutar lite snärtigt samtalet med något i stil med "ja, men jorden går ju inte under än...".

Men...det gör den väl inte senare heller? Inte på grund av klimatförändringarna i alla fall! Sådana uttalanden verkar bli allt vanligare i media. Klimatförändringarna är ett faktum, men måste man verkligen påstå att jorden kommer gå under/dö/liknande?

Personligen tycker jag det finns tillräckliga skäl att göra något åt saken utan att hävda att jorden kommer gå under. För visst är väl ett förändrat klimat med fler naturkatastrofer och stigande havsyta tillräckligt?

Vad tycker DU om mediernas rapportering?

/Elin L

1 kommentar:

Naturvetarna sa...

Jag är kluven. Alla är ju inte naturvetare och vissa har kanske svårt att nyansera innebörden av stora klimatförändringar. Och så är allt relativt, för en del går jorden "under" bara dom tvingas åka buss istället för bil. Så det kanske är bra att man drar på stora växlar så det händer någonting.

/CH