fredag 3 april 2009

Är du en kokosnöt eller en avokado?

Så avslutades en intressant förläsning jag var på igår. På Umeå Universitet anordnas varje år Headhunt som är en arbetsmarknadsdag för framförallt samhällsvetare, humanister och psykologer. Vissa föreläsningar som hålls riktar sig till alla studenter, vilket föreläsningen "Obey your thirst" gjorde.

"Obey your thirst" handlade om hur dagens arbetsmarknad är under en ständig förändring. Vi studenter kan inte längre förvänta oss att det står flera jobb och väntar på oss när vi är färdiga. Det är vi själva som måste leta efter jobben och skräddarsy dem så att de passar oss. Det gäller att se möjligheter och vara kreativ. Mer och mer entreprenörskap krävs.

Föreläsaren menade också att det är inte kunskapen i sig som är viktig idag. Det finns hur mycket kunskap som helst i dagens samhälle och därför är det oerhört viktigt HUR du presenterar din kunskap. En snygg paketering är det som räknas och kan ge resultat.

Så vad var det där med kokosnöten och avokadon? Jo, föreläsaren delade in mänkligheten i avokadon och kokosnötter. Han menade att kokosnöten har ett vattnigt innehåll, svårt att komma åt och att den är näringsfattig ( något som jag som dietiststudent vet inte stämmer, men ändå). Avokadon däremot är god, näringsrik, lätttillgänglig och kan användas till mycket. Stoppar du en avokadokärna i en kompost så kommer det snart att växa upp ett avokadoträd. Vad ser du dig helst som?

/Anna Hamilton

Inga kommentarer: