torsdag 16 april 2009

Studenter och extrajobb

Pratade precis med en klasskompis som skulle iväg och jobba efter en föreläsningsdag på sex timmar... Är du också student och jobbar extra vid sidan av? Du är inte ensam. 60% av studenterna i Sverige har ett extrajobb. Och varför har vi det egentligen? Enligt den rapport som SACO studentråd tillsammans med Svenskt Näringsliv lät göra ( publ 19 mars ) så uppger mer än 60% att de jobbar extra för att ha råd att studera.

I dagens samhälle, där vi faktiskt vet att de flesta jobbmöjligheter kommer upp inom ditt eget nätverk, är resultatet oehört nedslående. När du som student tar ett jobb vid sidan av dina studier som inte har någon direkt koppling till det du studerar, tappar du flera saker. Dels lägger du tid på arbetsuppgifter som kanske inte främjar din arbetsmässiga utveckling samtidigt som du förlorar värdefull tid som skulle ha kunnat utnyttjats till att knyta viktiga framtida kontakter. När pengarna är främsta syftet för extraarbete missar du även ofta chansen till att praktisera dina teoretiska kunskaper i ett jobb inom din framtida sektor. Flertalet minus alltså.

I rapporten finns även, bland mycket annat, intressanta resultat över löneskillnader mellan könen. Vill du läsa hela rapporten finns den här.

/Anna Hamilton

2 kommentarer:

Eva Westerberg sa...

Jag tycker absolut inte att man ska avskriva kontakterna man får även om arbetet inte är precis inom ens branch. Nätverkande är ju något mycket större. Vem vet var ens kollegas man jobbar? Vem vet var ens chefs nästa arbetsplats blir? Det gäller att se möjligheter!

I dagens SvD finns en deppig intervju med en arbetslös akademiker http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_2740917.svd

... viktig poäng är "–Flera av mina kompisar som har kommit vidare började sommarjobba när de var 14–15 år, de har varit ideellt engagerade i olika föreningar och kan visa att de har varit ordförande. Det var ingen som talade om för mig att det är nödvändigt med sådana saker. Jag började inte jobba förrän jag var 18 och det kanske var osmart, men jag tänkte hela tiden att jag ska utbilda mig och ha ett riktigt jobb"

Ni som är engagerade i Naturvetarna gör ju helt rätt på så sätt :) Men som sagt, McDonaldsjobbet eller extraknäcket inom vården kanske är för pengarnas skull i stunden men kan definitivt leda till andra saker i framtiden.

Johan sa...

Personligen kan jag lika gärna lägga några timmar på ett arbete som inte är inom mitt ämnesområde som att lägga dem framför datorn eller något annat tidsfördriv. Arbetar på SAS och har fått mycket värdefulla kontakter där som jag säkert kan använda i framtiden inom naturvetenskapliga yrken!