måndag 4 maj 2009

Studenter blir entreprenörer

Nu går regeringen från ord till handling och startar spetsutbildningar inom entreprenörskap och innovation vid minst två universitet. Saco studentråd välkomnar det, men vill gå ett steg längre och få in entreprenörskap i alla utbildningar.

Vad tycker du? Är det högskolans uppgift att utbilda entreprenörer? Hur ska man i så fall göra? Vad är speciellt viktigt för naturvetare?

Läs en artikel om detta på Naturvetarna.se och kommentera gärna här på på bloggen eller i artikeln.

Stina Hamberg vill se ett entreprenörstänkande över hela linjen, entreprenörskap i alla utbildningar och i olika former: kurser som erbjuder entreprenörskap, Career center som har kunskap om hur man startar företag.

Jag håller med Stina och vurmar naturligtvis för naturvetarna som har väldigt många idéer som skulle kunna bli företag eller patent. Tyvärr är det för få som vågar idag och som tar steget till att starta eget även om exempel finns. Ett postivt exempel är kemisten och biologen Mohammed Homman och hans företag Vironova. Mohammed skapade företaget under sina doktarandstudier tillsammans med några studiekamrater.

Jag tror att många fler företag skulle skapas om man odlade en entreprenörsanda under studeitiden.

Stina Hamberg igen,
- Det borde vara lika självklart att starta ett eget företag efter examen som att bli anställd. Entreprenörskap gynnar alla, då det öppnar upp för ett kreativt tänkande som kan hjälpa akademikern i sitt framtida arbete, oavsett om man blir anställd eller startar eget.

Vad tycker du?

/Pär Karlsson, studentombudsman på Naturvetarna

Lästips: Var är alla driftiga akademiker?

3 kommentarer:

anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
anna sa...

Håller helt med! Ett sätt att främja entreprenörskapet är att gå på föreläsningar utanför programmet.. dels lär man sig något nytt men också genom att träffa andra som kan bidra med ett annat tänk.

Om du inte har någon i samma klass/ program att starta företag med så går det utmärkt att starta företag tillsammans med någon från ett helt annat program, då kompletterar man varandra säkerligen till max!

Anonym sa...

Hej,

Studiekanalen.se är en mötesplats för studenter som nominerar "Veckans student" varje vecka. Då ska det vara en student som gillar att blogga och som själv skriver om det reportage som görs.

Se ex: http://studiekanalen.se/utbildningsnyheter/veckansstudent

Skulle du vilja nominera dig själv som veckan student på studiekanalen.se?

Hör av dig till info@studiekanalen.se eller redaktion@studiekanalen.se så tar vi din förfrågan i anspråk.

Tack på förhand!

/Redaktionen på Studiekanalen.se