tisdag 13 april 2010

Högre lön med utlandsstudier?

dag släpptes Sacos rapport akademikers utlandserfarenheter och inkomster.

Man skulle ju kunna tro att studier och arbete utomlands är positivt eftesom det ger utökade kunskaper i bland annat språk och kulturella skillnader. Dessutom får personen ett utökat nätverk som kan vara till fördel för arbetsgivaren.

Så ska man satsa på att plugga eller jobba utomlands? Enligt rapporten så är det ingen fördel med utlandserfarenhet om man har tänkt sig att jobba inom offentlig sektor, det är bara för män som arbetar inom privat sektor det har betydelse. Tråkigt men sant eller?

I studien har man enbart undersökt de studenter som valt att skriva sig utomlands och som sedan kommit tillbaka till Sverige. Det finns ett stort mörkertal bland studenter som pluggar en termin eller liknande utomlands men som fortfarande är skrivna i Sverige. Sedan är det alla som stannar kvar utomlands, i studien hade enbart ca 20% återvänt till Sverige. Hur påverkas dessa gruppers lön?
Karin Ehnbom-Palmquist generalsekreterar för Svenskar i världen har själv erfarenhet av att utlandserfarenhet inte värderas i offentlig sektor och att man ibland måste gå ner i lön.

Fast kanske är det andra saker som lockar dig att åka utomlands än att få högre lön i framtiden.

Se inslaget i SVT
/ Elin Wallin
Ordf Naturvetarnas studentråd

1 kommentar:

Christoffer sa...

Hurra för detta fina inlägg.