måndag 30 mars 2009

Snart...

... är höjt studimedel kanske verklighet. Den studiesociala kommitén föreslår nämligen att
studiemedlet ska höjas med 400 kr per månad och att fribeloppet höjs med 30 000 kr till 136 000 kr per år. Äntligen ett steg i rätt riktning! Förslaget i sin helhet är positivt anser jag, men visst finns det delar som är sämre... t.e x att möjligheten att få bostadsbidrag kan minska. Debatten kring förslaget är redan i full gång, vad tycker du? DN har idag en artikel som sammanfattar förslaget.

/Camilla

5 kommentarer:

Johan sa...

Äntligen höjt fribelopp!! Man ska inte straffas för att man har kapacitet/ prioriterar att arbeta extra. Bostadsbidraget har varit svårt att bli berättigat att få så det gör nog ingen större skillnad för de flesta. Denna utredning är definitivt ett steg i rätt riktning!
/Johan

Anonym sa...

Håller verkligen med. Det är mycket bra i förslaget, "större belöning till den som kämpar mer".

En sak som jag vill framhålla är också att jag tycker det är ett jättebra förslag om att kunna studera på halvtid och vara sjukskriven halvtid. Det är många som inte mår bra på ett eller annat sätt och därför inte kan studera på heltid - därmed inte sagt att man inte kan studera på halvtid! Det kanske är perfekt? Folk blir ju sällan bra att vara sjuk och ligga hemma och uggla - då är det mycket bättre att man kan få den hjälp man behöver så att man kommer ut ibland folk. På så sätt kanske sjukskrivningarna kan minska också? Så kan jag tänka i alla fall...

/Angelica

Mia sa...

Jag är fortfarande skeptisk till den nya 4-års gränsen. Javisst, det finns kryphål men de innebär också att man måste ta en examen eller klara 180 hp på samma program för att få förlänga till 6 eller 7års studiemedel. Jag känner många som behövt börja plugga för att faktiskt förstå vad de vill plugga, nu kommer många dra sig för det. Man måste ju kunna prova för att veta vad man vill ha!

Angelica sa...

Jo det är så sant, så sant. Det är ju en stor nackdel med förslaget tyvärr... Det är jag som kringhoppande student inte sen att hålla med om att det är dåligt!
/Angelica

Pälle sa...

Tyvärr verkar det som att Lejonborg inte är så sugen på att höja trots allt, hoppas han kan övertalas. Annars faller ju det som är positivt i förslaget dvs att steget mot ett rimligt belopp och bort från lapptäcket med bostadsbidrag och andra lösa ihoppusslade delar. Visa lite ryggrad nu och stå upp för en nivåhöjning!

/Pälle