måndag 14 september 2009

That's one small step for man, one giant leap for mankind

Äntligen! Från och med årsskiftet höjs studiemedlet med 430 kronor per månad. Från 2011 höjs även fribeloppet med 30 000 kronor. Detta är definitivt ett steg i rätt riktning även om det är långt ifrån SFS krav på en höjning på 900 kronor.

Tyvärr består den största delen av höjningen av lån. Förutom att studenterna får fortsätta att låna sig ur fattigdomen, som Lisa Gemmel uttrycker det, så blir den pensionsgrundande inkomsten näst intill oförändrad i och med att den endast baseras på bidragsdelen.

Mer positivt är dock fribeloppshöjningen. Som Annie Johansson skriver så är det absurt att man inte ska få vara ute i yrkesverksamma livet under studietiden utan att straffas. Naturvetarna har alltid uppmanat studenter att tidigt skaffa sig arbetslivserfarenhet. Med 30 000 kronors höjning kommer färre studenter behöva tacka nej till denna möjlighet.

Det blir alltså mer pengar till studenterna! Även om summan är liten så är det ändå positivt, som Magnus Andersson säger, att studenternas situation lyfts under ett valår då de ofta får stå i skuggan av större väljargrupper. That's one small step for man, one giant leap for mankind. Vi får se vad som följer i upprustningen av Sverige som kunskapsnation.
/Johan

1 kommentar:

Anonym sa...

Samtidigt får man inte glöm att en höjning av fribeloppet kan skapa utrymmer för argumen som -om studenterna behöver mer pengar kan du ju jobba mer.

SFS ordförande skriver om detta i sin blogg.

/Glad studen