måndag 24 maj 2010

Är arbetsmarknaden "ett stort jävla skämt"?

Centerpartiets ungdomsförbund menar i sin nya kampanj att "arbetsmarknaden är ett jävla skämt". De tar upp åtta "problem" som enligt dem är anledningen: Jantelagen, LAS, facket, ingångslöner, arbetsförmedlingen, arbetsgivaravgifter, utbildning och DU. Då undrar man givetvis - vad är det som är fel på dessa? Tre av dem är särskilt intressanta.

Enligt CUF är LAS sist in först ut, men även om detta är grunden så finns det undantag och i praktiken är det inte alls så det fungerar. Facket och arbetsgivaren kan tillsammans förhandla om undantag till LAS.

Vidare menar de att facket bestämmer över dig och att du skulle klara dig mycket bättre utan. Och visst är det sant att du vet bäst vad du behöver, men tror de på allvar att du som ensam individ har en bättre förhandlingsposition än en organisation med 600 000 medlemmar eller mer? Facket består av medlemmar, arbetstagare, och det är vi som påverkar våra arbetsvillkor. Vill du påverka? Engagera dig!

Den punkt jag delvis håller med om är den om utbildning. Det lät dumt, men poängen som görs är att det behövs mer praktik i utbildningarna, mer anknytning till arbetsmarknaden. Givetvis ger utbildning jobb, men en ökad arbetslivsanknytning skulle underlätta övergången mellan arbete och studier.

Gällande några av de övriga påståendena - Ger sänkta löner fler jobb? Blir allt bättre vid privatisering? Är Du lat, trött, tråkig och tror att staten ska fixa jobb åt dig?

Vad säger Du om CUFs påståenden?

Läs även Lisa Gemmels inlägg om varför CUF har fel och kolla in SACOs kollektivavtalswebb för att se vad du tjänar på kollektivavtal.

/Elin Löfroth

2 kommentarer:

Anonym sa...

Badlands Hyenas parodi på CUFs kampanj

http://badlandshyena.wordpress.com/2010/05/30/fuck-staten-4-ever/

Anonym sa...

Det ställs helt andra krav i arbetslivet än i forskarvärlden. Det skulle aldrig godtas i arbetslivet med liknande regler. Forskaranknytningen är liksom inte så användbar när det trillar en matematisk sats ur truten på folk var tredje mening. Det skulle heller inte godtas att någon tvingades arbeta utan lön om de inte var kriminella i straffarbete. Det kanske därför finns en hel del underliga värderingar i forskarvärlden om att underkänt är likställt med ett företag som inte presterat något. Ett företag kan sättas i konkurs. En människa dör däremot utan mat och husrum.