måndag 13 oktober 2008

Nobelpris

Känner ni igen den där känslan av att saker faller på plats. Plötsligt förstår man. Visst är det häftigt. Ännu häftigare är det när det handlar om nobelpriset.

Årets nobelpris i kemi går till Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Y. Tsien för deras upptäckt av det grönt fluorescerande proteinet GFP. Proteinet hittades i en manet och används nu i forskning för att studera tidigare osynliga förlopp. Denna upptäckt är ett bra exempel på hur resultat från forskning i ett område kan appliceras inom helt andra områden.

Dagen innan pristagarna tillkännagavs var jag på en föreläsning om hur just GFP kan användas inom gentekniken. Kul att man dagen efter får höra om samma protein igen och då i nobelprissammanhang. Det visar hur viktiga de naturvetenskapliga utbildningarna är. Det som idag är en självklar del av min utbildning ger i år världens mest prestigefyllda pris till några av de mest framstående vetenskapsmännen i världen. Deras kunskap bärs vidare av dagens naturvetare.

Den 10 december delas nobelpriset ut. Världens ögon riktas mot Sverige och mot naturvetenskapen. Många funderar. Många fascineras. Många tänker som jag:

Naturvetenskap är coolt!

/Johan

Inga kommentarer: