lördag 7 november 2009

Anna Ekström om kaxiga tjejer, skatter och kollektivavtal


Anna Ekström ordförande i Saco höll som vanligt ett lysande tal på Naturvetarnas kongress.
Jag har precis tagit reda på att tjejer alltid har haft högre betyg än killar. Men nu blir det liv i luckan när det börjar vända och tjejer tar för sig mer både genom att slå ut killar på utbildningar och får fler attraktiva jobb sa Anna med ett leende på läpparna.

Vad är egentligen din lön frågade hon sig också när hon hört att skatterna diskuterades livligt på kongressen. Anna Ekström ville upplysa församlingen om hur Saco resonerar i skattefrågan.
Förutom kända skatter skatter är arbetsgivareavgiften en lika stor post som alla inte har lika bra koll på. Saco bedriver en skattepolitik som går hand i hand med utbildningspolitiken.

Månadslönen som du får i lönekuvertet är inte den bästa jämförelsen särskilt inte för akademiker som ofta pluggar många år och då bara har en liten inkomst vid sidan av studierna om ens det. Saco jämför istället begreppet livslön som är en mer rättvis jämförelse. Många akademiska utbildningar lönar sig inte ens ekonomiskt i jämförelse med att börja arbeta direkt efter gymnasiet. Detta kan ni läsa i Sacos livslönerapporter.

Anna talade också om fördelen med kollektivavtal som går att anpassa till olika arbetsplatser och branscher jämfört med den stelare och fyrkantiga lagstiftningsmodellen. Mer om Annas tal.

Inga kommentarer: