onsdag 25 november 2009

Kan naturvetare kommunicera?


Naturvårdsverket har släppt en rapport - Kommunikativa målgrupper i klimatfrågan som behandlar attityder gentemot klimatfrågan och resulterande beteenden. Själv har jag hört alla möjliga åsikter kring frågan, både från lärare och arbetskamrater på sommarjobbet.

I ett debattinlägg på Naturvetarna.se kommenteras rapporten och gruppen "skeptiker" som i rapporten beskrivs som drivna "av egen nytta och misstror de flesta". Jag kan tänka mig att många i den gruppen skulle gilla Henrik Svensmark och The cloud mystery - lägg märke till dramaturgin och hur väl filmen stämmer in på det som beskrivs i debattinlägget.

Men oavsett om skeptikerna drivs av egennytta, går det inte att säga detsamma om en del av de som driver på "klimatfrågeboomen" i media? Rubriker som "Här dör vår jord" på aftonbladets hemsida känns ju inte riktigt rätt till en bild på smältande glaciärer (i alla fall inte när man är geolog!). Jorden klarar sig nog ganska bra, men konsekvenserna för oss människor kanske inte är lika kul.

En intressant fråga inför klimattoppmötet i Köpenhamn är huruvida forskarna lyckats kommunicera vikten av en förändring. IPCC är helt klart ett stort steg i rätt riktning för att påverka politikerna, men hur kan man påverka allmänheten? Utan allmänhetens stöd kan ju inte de folkvalda agera och politiska lösningar räcker inte om vi inte förändrar våra beteenden.

Som naturvetare får man massor med spännande kunskaper och genom forskningen får vi hela tiden ny information om vår jord och omvärld. Frågan är hur duktiga vi är på att kommunicera detta? Det är ingen tvekan om att vi kan skriva rapporter och artiklar, men är det någon som under utbildningen till exempel lärt sig att skriva populärvetenskapligt eller hur man kommunicerar med media? Kommentera gärna i så fall!

Elin L

2 kommentarer:

Anonym sa...

På SU har man infört en obligatorisk seminarieserie för alla som skall ta kandidatexamen inom naturvetenskap där ett avsnitt hAndlar om vetenskapskommunikAtion. Fint initiativ. Dessutom finns en kvällskurs inom samma ämne som är mkt populär. Många externA föreläsare o studiebesök gör också att studenterna får ett utökat nätverk.

/Christoffer

Elin sa...

Sweet:)
I våras gav man en kurs på geologiska institutionen i Lund som hette "Vetenskapsmetodik, vetenskaplig kommunikation och geostatistik", den var väldigt trevlig...tyvärr är det inte så många som sökt den nu till våren (1 person). Det behövs nog lite mer "reklam" för den.

/Elin L