fredag 18 december 2009
Rätt och fel om klimatet enligt Markku
Man börjar ju verkligen undra hur det kommer att se ut i Sverige om 50 år...
Lite mer om klimatet och den forskning som görs om Sveriges klimat kan man läsa om i Markkus artikel i Forskning & Framsteg. Eller om man vill kolla in själva forskningen finns Rossbycentrets statliga rapporter att tillgå på deras hemsida.
/Elin L
torsdag 17 december 2009
Är du BMA-student och vill påverka din framtid?
måndag 14 december 2009
Jag och 100 000 andra för förändring!
Jag var i Köpenhamn och gick med i den stora demonstrationen i lördags, tillsammans med Naturskyddsföreningen i Skåne. Det var helt fantastiskt att se så många männsikor (100 000 enligt polisen i Köpenhamn!) som ville se en förändring i världen! Det var isbjörnar och skyltar i massor. Det gav mig verkligen hopp! Jag kommer följa resten av COP15 med spänning...
/Mia, valberedningen
Håller jorden på att gå under?
På Gomorron Sverige visades idag en intervju med Pär Holmgren, meterolog, och Martha Cullberg Weston, klimatpsykolog, angående hur människor reagerar på klimathotet. Programledaren Micke Leijnegard avslutar lite snärtigt samtalet med något i stil med "ja, men jorden går ju inte under än...".
Men...det gör den väl inte senare heller? Inte på grund av klimatförändringarna i alla fall! Sådana uttalanden verkar bli allt vanligare i media. Klimatförändringarna är ett faktum, men måste man verkligen påstå att jorden kommer gå under/dö/liknande?
Personligen tycker jag det finns tillräckliga skäl att göra något åt saken utan att hävda att jorden kommer gå under. För visst är väl ett förändrat klimat med fler naturkatastrofer och stigande havsyta tillräckligt?
Vad tycker DU om mediernas rapportering?
/Elin L
söndag 13 december 2009
Gottsunda visar vägen
I miljonprogramsförorten Gottsunda har uppbyggnaden av en lokal matpark väckt intresse i flera svenska medier, bland annat UNT, Jordbruksaktuellt och Sveriges radio.
Tanken med den 6000 kvadratmeter stora odlingen är att man förutom lokalproducerade råvaror även ska skapa en lokal mötesplats för alla boende i Gottsunda. Genom flera olika aktiviteter som kurser, workshops och samarbeten med skolklasser och arbetsförmedlingar vill man ge matparken en mångfunktionell betydelse. Mer om parken och initiativtagarna finns att läsa på deras utmärkta blogg.
Projektet har en hög grad av aktualitet, inte minst med åtanke på klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Lokala initiativ är en viktig del av lösningen i kampen för ett mer hållbart samhälle, genom närproducerade råvaror minskar man belastning på miljön samtidigt som vi får tillgång till fantastiska råvaror.
//Aksel Ydrén
BLA BLA BLA- ACT NOW!

Det var ett av budskapen i lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Otroliga 35 000 deltagare från hela världen deltog. Själv tycker jag att budskapet mister lite av sin slagkraft när deltagare kommer från bla Nya Zeeland och japan, jag hoppas i alla fall att de har klimatkompenserat.
fredag 11 december 2009
Årets svensk - en naturvetare!
Se SLUs hemsida för en intervju.
/Elin L
Fler naturvetare till entreprenörskapstävlingar!
Igår var jag på prisutdelningen för topp 10 av de 422 inskickade affärsidéerna i Venture Cup Väst. Nytt för i år var särskilda priser för idéer inom Mat & Hälsa samt Miljö & Energi där sex tävlande grupper fick dela på 6000 kr. En snabbanalys av deltagarna visade på en majoritet av ingenjörer. Jag tror att naturvetare skulle ha minst lika mycket idéer att bidra med, speciellt inom de nya strategiområdena!
Nästa delsteg i Venture Cups tävling är att lämna in ett utkast på en affärsplan, deadline är 9 februari och det är öppet för alla att hoppa på tåget även om de första stegen har varit. Ta chansen!onsdag 9 december 2009
Läckta dokument från COP15
En av de stora frågorna som diskuteras på mötet är hur omställningen från ett fossilbaserat samhälle ska finansieras. Sofia Lundgren på DN reflekterar över hur bistånd för klimatarbetet bör läggas upp och ställer frågan "Ska de rika betala för de fattiga?".
Många hävdar däremot att de rika ländernas utveckling till I-länder är det som ligger bakom utsläppsökningarna och därför bör låta U-länderna utvecklas utan att straffas för något som I-länderna orsakat. Man skulle till och med kunna ställa frågan "Ska de fattiga betala för de rika?"
Vad tycker ni?
Är det rimligt att ta av nuvarande biståndspengar och göra om till "klimatbistånd"?
Borde I-länderna ta ett större ansvar?
/Elin L
ps. Klimatmötet har en egen youtube-kanal!
tisdag 8 december 2009
Vindkraft motarbetas

måndag 7 december 2009
Nobelpris i medicin

Idag hålls nobelföreläsningar i medicin på KI kl 13- 15:30. Först ut är telomeres and telomerase av Elizabeth H. Blackburn. Telomerase and the consequences of telomere dysfunction av Carol W. Greider och DNA ends: just the beginning av Jack W. Szostak.
COP 15 igång!
Så gör även studenter, doktorander och forskare vid Chalmers och Göteborgs Universitets miljövetenskapliga centrum i sin blogg.
/Elin L
fredag 4 december 2009
Alumnikväll i Uppsala

Julia Karlsson
torsdag 3 december 2009
Föreläsning i Lund
Regnskogarna i Kongo skövlas

Idag kan man läsa i DN att regnskogarna i Kongo skövlas. Fattigdom gör att man använder regnskogen som en energikälla. Under klimatmötet i Köpenhamn kommer skogsskövlingen att behandlas i Redd (innebär utsläppsminskning genom att bevara och skydda skog).
Nätverka på arbetsmarknadsdagar
måndag 30 november 2009
Master eller inte - på Linköpings universitet
Vad ska jag välja för inriktning? Det är inte lätt att besluta om sin framtid och för studenter är det många val som ska göras. I linköping har du som studerar imorgon den första december möjlighet att ställa dina frågor om din framtid.
Välkommen till Masterdagen i C-huset på Campus valla
Pär Karlsson, Naturvetarna
Climategate - en skandal?
Det är intressant att läsa citaten som tagits upp i diskussionen. Det verkar som det finns en allmänn villfarelse om att forskare skulle stå över andra människor vad gäller att ha temprament samt hur man uttrycker sig i privata mail.
Men är det verkligen en skandal? Som naturvetare är man ju van vid att granska data, vad tror ni? Är mailen bevis för en klimatkonspiration?
Själv börjar man ju fundera över hur man formulerar sig - om mina mail skulle publiceras, hur skulle de tolkas? Egentligen tror jag inte ens att man skulle förstå vad de handlar om om man inte visste sammanhanget.
Elin L
söndag 29 november 2009
Lisa Gemmel ny ordförande för Saco studentstyrelse

För övrigt så antogs ett visionsprogram för 2010-2012.
Själv blev jag invald till valberedningen tillsammans med bland annat avgående ordförande Stina Hamberg.
// Elin Wallin
Vice ordförande naturvetarnas studentstyrelse
lördag 28 november 2009
Saco studentråds kongress


Så var det äntligen dags! Idag började Saco studentråds kongress och redan har jag träffat massor av intressanta människor och deltagit i spännande debatter.
Vi fick höra på ett intressant inledningstal om kollektivavtal av Anna Ekström nyligen omvald ordförande för Saco.

Jag hoppas på flera intressanta debatter imorgon.
//Elin Wallin
Vice ordförande i Naturvetarnas studentråd
torsdag 26 november 2009
Yes we can

onsdag 25 november 2009
Naturvetare - kör uppför backen!

/Johan
Kan naturvetare kommunicera?

Naturvårdsverket har släppt en rapport - Kommunikativa målgrupper i klimatfrågan som behandlar attityder gentemot klimatfrågan och resulterande beteenden. Själv har jag hört alla möjliga åsikter kring frågan, både från lärare och arbetskamrater på sommarjobbet.
I ett debattinlägg på Naturvetarna.se kommenteras rapporten och gruppen "skeptiker" som i rapporten beskrivs som drivna "av egen nytta och misstror de flesta". Jag kan tänka mig att många i den gruppen skulle gilla Henrik Svensmark och The cloud mystery - lägg märke till dramaturgin och hur väl filmen stämmer in på det som beskrivs i debattinlägget.
Men oavsett om skeptikerna drivs av egennytta, går det inte att säga detsamma om en del av de som driver på "klimatfrågeboomen" i media? Rubriker som "Här dör vår jord" på aftonbladets hemsida känns ju inte riktigt rätt till en bild på smältande glaciärer (i alla fall inte när man är geolog!). Jorden klarar sig nog ganska bra, men konsekvenserna för oss människor kanske inte är lika kul.
En intressant fråga inför klimattoppmötet i Köpenhamn är huruvida forskarna lyckats kommunicera vikten av en förändring. IPCC är helt klart ett stort steg i rätt riktning för att påverka politikerna, men hur kan man påverka allmänheten? Utan allmänhetens stöd kan ju inte de folkvalda agera och politiska lösningar räcker inte om vi inte förändrar våra beteenden.
Som naturvetare får man massor med spännande kunskaper och genom forskningen får vi hela tiden ny information om vår jord och omvärld. Frågan är hur duktiga vi är på att kommunicera detta? Det är ingen tvekan om att vi kan skriva rapporter och artiklar, men är det någon som under utbildningen till exempel lärt sig att skriva populärvetenskapligt eller hur man kommunicerar med media? Kommentera gärna i så fall!
Elin L
måndag 23 november 2009
SACO studentråd behöver ytterliggare en styrelsemedlem!
Isen smälter!

söndag 22 november 2009
Hur hittar naturvetaren till näringslivet?
Bild: Moa Neuman fd Ordförande för SFS utbildar styrelsen i påverkan och opinionsbildning
Kemister, agronomer, biomedicinare och andra naturvetare har olika kontakt med näringslivet. Jägmästarna i Umeå är ett bra exempel dit arbetsgivarna har hittat. De har förstått att det är bra att synas och träffa studenterna för att veta vilka de vill anställa efter examen. Spännande tycker vi. Det kanske är dags att fler universitet inser värdet av att skapa broar till näringslivet?
Naturvetarnas studentstyrelse träffas i helgen och diskuterar hur vi ska öka möjligheterna för naturvetare på arbetsmarknaden. Energieffektivitet, nya biomaterial, nya läkemedel och ny teknik i vardagen. Alla dessa frågor kan lösas genom naturvetenskap. Men då krävs samarbete mellan universitetet och företag och myndigheter.
//Naturvetarnas studentråds styrelse
torsdag 19 november 2009
Naturvetare för vidare erfarenheter

måndag 16 november 2009
söndag 15 november 2009
Starta eget lunch!

fredag 13 november 2009
Statistics made cool
/Elin L
onsdag 11 november 2009
Naturvetare & ESS Scandinavia
Enligt Johan Långberg kommer det finnas möjlighet att förlägga viss undervisning till anläggningen och även doktorandutbildning samt post-doc tjänster. Det kommer även att behöves kvalificerad personal med kunskaper inom de områden som studeras som kan producera prover och assistera de forskare som kommer dit. Man räknar med att ungefär 500 personer kommer att behöva anställas vid anläggningen, men också med att fler arbetsmöjligheter kommer att skapas i regionen som helhet som en följd av projektet - runt 700 nya arbetstillfällen per år tills anläggningen avvecklas.
Det är även tänkt att anläggningen ska bli "klimatneutral" (lite fånigt ord enligt mig) genom att man själv producerar el med hjälp av vindkraft samt att man tar tillvara på den överskottsvärme som bildas.
Utställningen har öppet onsdagar 14-18 och finns på Stora Algatan 4 i Lund, så om ni är nyfikna och har vägarna förbi tycker jag ni ska titta in!
Elin Löfroth
Okunniga företag och universitet som långsamt vaknar...

Var med på ett s.k. kursombudsmöte på Uppsala universitet idag. Det innebär att representanter från olika kurser träffar vår studierektor och diskuterar vad som händer vid universitetet samt vad som är bra och dåligt på kurserna.
Vi diskuterade även UTNARM (Uppsala teknolog- och naturvetarkårs arbetsmarknadsmässa) som gick av stapeln förra torsdagen 5/11. Denna mässa har trots sitt namn varit dålig på att även locka företag intresserade av naturvetare, och trots att det blir bättre varje år är det fortfarande inte bra. Företagen verkar, även om de säger sig anställa naturvetare, inte veta vad en naturvetare är. Jag besökte till exempel E.ons monter eftersom de var intresserade av biologer. Där fick jag höra att "...nä den kompetensen tror jag inte vi behöver i företaget utan då hyr vi in konsulter i så fall." Suck... På bilden är det Drivhusets monter på UTNARM.
På kursombudsmötet föreslog prefekten att det skulle sammanställas en lista med företag som anställer biologer. Ha! Det har ju Naturvetarna haft hur länge som helst, både tryckta och på webben och det informerade jag dem också om.
Tur att Naturvetarna finns när universiteten är sega på yrkeslivsanknytning!
/Mia, valberedningen
måndag 9 november 2009
Christoffer Hamark ny student-/doktorandrepresentant i Förbundsstyrelsen
Under fredagen öppnades kongressen. Inledningstal hölls av vice ordförande Christer Yrjas som menade att naturvetare har en central roll i arbetet med dagens miljö- och klimatpolitik. Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, var inbjuden som gästtalare och höll ett intressant tal om vikten av toppkvalitet på utbildning och forskning samt att resultaten från forskningen kommer till praktisk nytta.
Under eftermiddagen pågick utskottsförhandlingar om de propositoner och motioner som lagts. I och med att vi från studentrådet var gäster på kongressen och därför inte deltog i utskottsarbetet passade vi på att ha vårt första styrelsemöte. Vi diskuterade bland annat hur vi ska ta oss an fokusfrågan "Att synliggöra naturvetare" och många spännande idéer dök upp! Vi fick även en liten "blogg-skola" av Pälle.
Under lördagen fattades beslut om utskottsförhandlingarnas resultat och nya förslag som kom upp under dagen. Särskilt glädjande för oss studenter var att båda de motioner (Motion 1 och 2) som lagts av den tidigare studentstyrelsen gick igenom! Dessa rörde skapandet av ett alumninätverk som en kontaktbank på nätet samt att mentorskapsprojekt ska uppmuntras och en mentorskapsguide med information och praktiska tips skapas för detta ändamål.
En ny förbundsstyrelse valdes även under lördagen. Som studentrepresentant valdes Christoffer Hamark som även är ledamot i studentstyrelsen. Mer om Christoffer och den nya styrelsen kan läsas i Valberedningens förslag till ny styrelse och revisorer.
Vårt nästa styrelsemöte kommer att ske om två veckor och vi välkomnar tips och idéer kring fokusfrågan från er engagerade naturvetare!
Elin Löfroth
lördag 7 november 2009
Anna Ekström om kaxiga tjejer, skatter och kollektivavtal

Anna Ekström ordförande i Saco höll som vanligt ett lysande tal på Naturvetarnas kongress.
Jag har precis tagit reda på att tjejer alltid har haft högre betyg än killar. Men nu blir det liv i luckan när det börjar vända och tjejer tar för sig mer både genom att slå ut killar på utbildningar och får fler attraktiva jobb sa Anna med ett leende på läpparna.
Vad är egentligen din lön frågade hon sig också när hon hört att skatterna diskuterades livligt på kongressen. Anna Ekström ville upplysa församlingen om hur Saco resonerar i skattefrågan.
Förutom kända skatter skatter är arbetsgivareavgiften en lika stor post som alla inte har lika bra koll på. Saco bedriver en skattepolitik som går hand i hand med utbildningspolitiken.
Månadslönen som du får i lönekuvertet är inte den bästa jämförelsen särskilt inte för akademiker som ofta pluggar många år och då bara har en liten inkomst vid sidan av studierna om ens det. Saco jämför istället begreppet livslön som är en mer rättvis jämförelse. Många akademiska utbildningar lönar sig inte ens ekonomiskt i jämförelse med att börja arbeta direkt efter gymnasiet. Detta kan ni läsa i Sacos livslönerapporter.
Anna talade också om fördelen med kollektivavtal som går att anpassa till olika arbetsplatser och branscher jämfört med den stelare och fyrkantiga lagstiftningsmodellen. Mer om Annas tal.
fredag 6 november 2009
Vad har Fuglesang och Merkel gemensamt?
På Vår Gård utanför Stockholm samlas i helgen naturvetare från hela landet. Christer Yrjas vice ordförande i Naturvetarna håller just nu inledningstal innan det är dags för utskott, diskussioner och beslut.
- Var stolt över att vara naturvetare. Det är vi som måste lösa många av dagens problem och utmaningar säger Christer Yrjas.
Globaliseringsrådet menar att naturvetare och ingenjörer kommer få en extra viktig funktion i det framtida samhälle som redan är här. Miljöproblem, transporter, energi, livsmedel...
Alla dessa frågor och fler har genom historien lösts av personer med naturvetenskaplig bakgrund.
Frågan är varför man inte skulle vilja vara naturvetare...
Pär Karlsson
gästbloggar från Naturvetarnas kongress
torsdag 5 november 2009
Regeringen säger ja till Nord Streams gasledning
Jag hoppas verkligen att påverkan på bottenmiljön kommer vara så liten som regeringen anser att den kommer vara, men undrar samtidigt vad som skulle hända om företaget bröt emot någon av de fastställda villkoren? Böter?
Elin L
onsdag 4 november 2009
Njut av vardagen
Så var det lill-lördag igen. Veckans mitt, lika långt till fredagsmys som till söndagsångest. Det går så fort, ekorrhjulet snurrar på och innan man vet ordet av det är det helg och helgen är förbi innan den börjat.
Det gäller att lära sig njuta i vardagen. Ja, dels att man gör något man tycker om som sysselsättning. Och det gör vi, vi är ju naturvetare! Men jag tror också det gäller att hitta ventiler, sånt som gör att man för en stund kan kliva ur den snurrande karusellen. Fritidsintressen är bra men det kan också vara mindre saker som att följa en blogg som får en att drömma sig bort ett litet tag…

…här hittar ni Erik Ekedahl som efter exjobbet var klart bestämde sig för att byta ett ekorrhjul mot ett annat. Han gjorde det andra bara drömmer om och packade det han kunde på cykeln och började trampa söderut. Runt jorden skall resan gå och hittills har han hunnit till Georgien. Galet modigt och skönt inspirerande. Och den här bloggen handlar om väldigt snyggt mode och dom glamourösa bilderna från dom coola städerna gör att man längtar sig bort ett slag.
Det var mina tips! Har du några? Det är bara att klicka på kommentera nedan och dela med dig av dina ventiler.
Ha en skön vecka!
Christoffer Hamark
Ps Om du läser det här Erik vill jag bara säga att det också går bra att komma hem för vi saknar dig här.
måndag 2 november 2009
Nyval till SACO's studentråd!
lördag 31 oktober 2009
Tycker du det är viktigt med miljön?
måndag 26 oktober 2009
Plast i haven
fredag 23 oktober 2009
Få koll inför klimatmötet i Köpenhamn
Angående något helt annat vore det fortfarande bra med ett klargörande från Sacos styrelse vad de menar med att det inte är "självklart att finansieringen av alla funktioner helt och fullt ska vila på skattebetalarna" om det inte betyder avgifter...
Läs svaret från Sacos styrelse hos Akademikerförbundet SSRs studentordförande!
/Elin Löfroth
fredag 16 oktober 2009
Är Sacos styrelse FÖR avgifter på utbildning?
Själv undrar jag över motivationen bakom - är det rimligt att man har mer rätt till en högre utbildning om man har pengar? Borde inte fokuset vara på att utbildningen kan nå så många som möjligt? Om inte "finansieringen av alla funktioner helt och fullt ska vila på skattebetalarna" - vem ska betala, och vad ska avgiftsbeläggas?
Vad tycker DU? Kommentera gärna!
Här httar ni motionen och styrelsens yttrande. Studenterna i Akademikerförbundet SSR tycker också till i frågan.
Elin Löfroth,
Ledamot i Naturvetarnas studentstyrelse
torsdag 8 oktober 2009
Ny styrelse blir varm i kläderna!
onsdag 7 oktober 2009
Naturvetare -oumbärliga!
fredag 2 oktober 2009
Vågkraft gynnar krabbor
/Johan, fd styrelsemedlem i Naturvetarna student
onsdag 30 september 2009
Kärnkraft -en lösning för miljön?
/Mia, fd styrelseledamot, numera i valberedningen
söndag 27 september 2009
Ny styrelse vill stärka naturvetares arbetsmarknad
Mer ljus och fokus på naturvetare
Fokusfrågan för styrelsen är att synliggöra naturvetare. Bra förutsättningar, karriärvägar, stärkta löner god kvalitet på utbildningen tror Naturvetarnas kongress kommer bana väg för Sverige i globaliseringens tidevarv. Annika och resten av styrelsen återkommer med sina egna visioner här i bloggen och fortsätter att ge sin syn på naturvetenskap och studentpolitik.
Johan Persäter och Mia Sklenar som ni känner från den här bloggen avgår i styrelsen men valdes in i valberedningen. Känner jag dem rätt kommer de nog blogga då och även framöver. Anna Hamilton är kvar i förbundsstyrelsen ett tag till och Patrik försvarar färgerna i Saco.
Bilder och mer spännande nyheter från helgen där ambassadörer och styrelsen bestämt de nya riktlinjerna hittar ni snart här i bloggen. Tack styrelsen för er fina insats under året. Särskilt tack också till Camilla och resten av den avgående styrelsen som inte kunde närvara under helgen.
Vi som jobbar på Naturvetarna ser fram emot ett nytt spännande år i samarbete med ambassadörer och styrelsen.
Konungen är död, leve konungen!
Pär Karlsson
lördag 26 september 2009
Kongress
Tack för den tid som jag har haft förtroendet - och framför allt nöjet - att arbeta för att höja statusen på naturvetenskapliga yrken. Jag har haft ett underbart år som ordförande och det har jag en kanonbra styrelse att tacka för! Det är tackvare styrelsens engagemang och arbetsinsats som vi lyckats genomföra allt vi gjort under året som gått. Till vår hjälp har vi dessutom haft Pälle som varit ett viktigt stöd i vårt arbete.
/Camilla Rudolfsson
lördag 19 september 2009
Fem punkter för kunskap...


torsdag 17 september 2009
Naturvetare på höga höjder i Bolivia
/Johan
måndag 14 september 2009
ÄNTLIGEN!!!
/Camilla
That's one small step for man, one giant leap for mankind
Tyvärr består den största delen av höjningen av lån. Förutom att studenterna får fortsätta att låna sig ur fattigdomen, som Lisa Gemmel uttrycker det, så blir den pensionsgrundande inkomsten näst intill oförändrad i och med att den endast baseras på bidragsdelen.
Mer positivt är dock fribeloppshöjningen. Som Annie Johansson skriver så är det absurt att man inte ska få vara ute i yrkesverksamma livet under studietiden utan att straffas. Naturvetarna har alltid uppmanat studenter att tidigt skaffa sig arbetslivserfarenhet. Med 30 000 kronors höjning kommer färre studenter behöva tacka nej till denna möjlighet.
Det blir alltså mer pengar till studenterna! Även om summan är liten så är det ändå positivt, som Magnus Andersson säger, att studenternas situation lyfts under ett valår då de ofta får stå i skuggan av större väljargrupper. That's one small step for man, one giant leap for mankind. Vi får se vad som följer i upprustningen av Sverige som kunskapsnation.
/Johan
fredag 11 september 2009
Affärsmannaskap för naturvetare
/Mia
tisdag 8 september 2009
Mindre studiemedel -men inte mindre hyra
/Mia
lördag 5 september 2009
Styrelsemöte pågår!

tisdag 1 september 2009
En gång samhällsvetare, alltid samhällsvetare?
/Mia
måndag 24 augusti 2009
Naturvetare som bloggar
Vi söker coola bloggare som också är naturvetare. Hör av dig till oss så kan vi utbyta erfarenheter med dig, länka din blogg och utöka nätverket av naturvetare på nätet och ute i landet. Surfa gärna också in på våra nyhetsartiklar och tyck till och lämna en kommentar. Vi vill ha gång debatten och veta hur det ser ut där du pluggar. Bra, dåligt, varför och hur?
Maila, kommentera, twittra till oss
Pär Karlsson, studentombudsman
måndag 17 augusti 2009
Back in business!
/Mia
onsdag 1 juli 2009
Behåll den avgiftsfria högskolan!
/Mia
tisdag 16 juni 2009
Satsa på förnybart Sverige!
/Mia
torsdag 11 juni 2009
Slut på obligatorium - tid för nya utmaningar
- Goda resurser till forskning och utbildning
- Goda förutsättningar för ett bra studentinflytande
Detta hoppas jag att alla studentorganisator kan vara överens om. Exakt hur politiken sedan ska utformas där hoppas jag att vi inte är överens inom studentvärlden. Missförstå mig rätt.
Jag tror det är bra om vi tycker lite olika och att vi tvingas att slipa våra argument. Komma med nya kreativa lösningar på gamla problem. Naturvetarna tror på att goda förutsättningar för naturvetare och naturvetenskap och teknik inte bara gynnar särintresset utan helheten. Nya lösningar på klimat- och miljöproblem, nya innovationer och lösningar som underlättar livet för människor varje dag springer ofta ur naturvetenskapen.
Världen förändras väldigt snabbt nu och då gäller det att hänga med. Historien visar att det är studenter och andra organisationer med yngre krafter som oftast gått i bräschen för många positiva förändringar.
Som de säger i det "Nya landet overthere" YES WE CAN
lördag 6 juni 2009
Vill du representera 5000 medlemmar?
Större delen av styrelsen kommer att bytas ut till hösten. Möjligtvis kandiderar Mia och Johan igen. Följande platser behöver tillsättas: Ordförande, vice ordförande, 5 ledamöter.
Under året som gått har styrelsen synts i en rad olika sammanhang. Vi har till exempel blivit publicerade i både DN och Göteborgsposten. Vi har också deltagit i Sacos konferens i Stockholm där bland annat Lars Leijonborg talade samt träffat styrelser från Sacos samtliga förbund under Sacos ordförandenätverksträff.
Styrelsen har även fått värdefull utbildning i bland annat mötesteknik, opinionsarbete och konflikthantering. Vi har också drillats i ämnen som retorik och webbaserad kommunikation. Bland föreläsarna fanns t ex Sacos kommunikationsstrateg Jon Stenbeck och Naturvetarnas webbredaktör Rosemari Södergren.
Så lyssna på Maria Wetterstrands uppmaning till naturvetare. Våga säg ja!
Sök till styrelsen. Kontakta valberedningen eller styrelsen för mer information (natur.vetarn@gmail.com).
Tillsammans ska vi visa att Naturvetare inte följer strömmen – vi leder den!
onsdag 27 maj 2009
Inspirerande Alumnikväll på Stockholms Universitet
Igår trotsade ambassadörerna på SU sommarvärmen och höll karriärkväll för naturvetarstudenter. Och vilken kväll det blev! Inspirerande föredrag från intressanta naturvetare i karriären och massa nyfikna studenter som fick chansen att stimuleras och motiveras. Stor belåtenhet rådde bland föredragshållare, åhörare och arrangörer vid åttatiden igår då allt var över.
Vi hade bjudit in 11 alumner med olika naturvetenskaplig bakgrund som fick dela med sig av sina erfarenheter från arbetsmarknaden och ge tips i karriären åt oss studenter. Medverkade gjorde bl.a. miljövetaren och entreprenören Thomas Bjelkeman-Pettersson som grundat organisationen Akvo.org och som pratade om hur man blir miljöentreprenör, molekylärbiologen Katarina Eisleitner som startar upp det Holländska företagets Medicom Publishers verksamhet i Skandinavien och aktuarien Erik Elvers som talade om matematiken i finansvärlden.
Förutom alumniföredrag och frågestunder, minglades och fikades det medan allas vår studentombudsman Pär Karlsson coachade och informerade. Det kändes som eventet nådde sitt syfte; att ge studenter ökade perspektiv inför viktiga val i studier och karriär. Vi kan verkligen rekommendera ett liknande upplägg, vi naturvetare behöver sånt!!!
genom Christoffer Hamark
tisdag 26 maj 2009
Med bredare perspektiv på naturvetarnas arbetsmarknad
Statistik och fakta är en sak. Rådet till dig som studerar är snarare att alltid göra det som intresserar dig. Detta underströk också de alumner som var och besökte Stockholms universitet ikväll. Mer rapporter därifrån kommer här snart. Men jag kan säga så mycket att du som inte kunde komma missade en väldigt inspirerande kväll.
Pär Karlsson
Uppsalas Klas-Herman...

...blir Sveriges Förenade studentkårers den 1 juli när han tillträder som ordförande. Sjukt kul tycker jag som är uppsalabo. Dessutom är han väldigt duktig. Heja Klas-Herman!
/Mia
måndag 18 maj 2009
Spelbranschen -en framtidsbransch?
Politikern Luciano Astodillo (S) ser spelbranschen som en framtidsbransch och menar att det finns en outnyttjad potential inom exempelvis äldreomsorg och utbildning. Jag arbetar själv inom äldreomsorgen och är nyfiken på spelbranschens och äldreomsorgens gemensamma nämnare?
tisdag 12 maj 2009
Fler högskolestudenter
/Mia
måndag 4 maj 2009
Studenter blir entreprenörer
Vad tycker du? Är det högskolans uppgift att utbilda entreprenörer? Hur ska man i så fall göra? Vad är speciellt viktigt för naturvetare?
Läs en artikel om detta på Naturvetarna.se och kommentera gärna här på på bloggen eller i artikeln.
Stina Hamberg vill se ett entreprenörstänkande över hela linjen, entreprenörskap i alla utbildningar och i olika former: kurser som erbjuder entreprenörskap, Career center som har kunskap om hur man startar företag.
Jag håller med Stina och vurmar naturligtvis för naturvetarna som har väldigt många idéer som skulle kunna bli företag eller patent. Tyvärr är det för få som vågar idag och som tar steget till att starta eget även om exempel finns. Ett postivt exempel är kemisten och biologen Mohammed Homman och hans företag Vironova. Mohammed skapade företaget under sina doktarandstudier tillsammans med några studiekamrater.
Jag tror att många fler företag skulle skapas om man odlade en entreprenörsanda under studeitiden.
Stina Hamberg igen,
- Det borde vara lika självklart att starta ett eget företag efter examen som att bli anställd. Entreprenörskap gynnar alla, då det öppnar upp för ett kreativt tänkande som kan hjälpa akademikern i sitt framtida arbete, oavsett om man blir anställd eller startar eget.
Vad tycker du?
/Pär Karlsson, studentombudsman på Naturvetarna
Lästips: Var är alla driftiga akademiker?
onsdag 29 april 2009
Är biologen civilingenjör?
Man kan ju bara beklaga Proffice brist på kunskap om Sveriges olika utbildningar. Det här är ett bra exempel på att vi i Naturvetarnas studentstyrelse har valt ett bra område att fokusera på i vår verksamhet: att synliggöra naturvetare och deras utbildningar i samhället.
/Mia
Ny gymnasieskola
Detta anser jag vara ett steg i rätt riktning. Alla är inte stöpta i samma form. De som vill studera på högskola fokuserar på det och de som vill yrkesutbilda sig knyts tidigare till yrkeslivet. Bra regeringen!
Läs mer på DN och på SvD samt Magnus Anderssons blog och Knuff och här.
/Johan
lördag 25 april 2009
Studenter bortblåsta?
onsdag 22 april 2009
Naturvetarna på turné...
- Visitkort- i Sverige är det fortfarande lite "fult" att sälja in sig men det börjar bli mer vanligt. Ett visitkort är ett mycket enkelt sätt att visa vem man är, som tillsammans med hisstalet kan fungera som en inkörsport till drömjobbet. Ett visitkort kan motverka den gamla dängan- "Syns du inte- finns du inte".
- Att under utbildningen även bredda sig med andra ämnen. Genom en blandkombinerad utbildning ökar flexibiliteten och därmed möjlighet till fler jobb.
En kort rapport från gårdagen. Missade du gårdagen så fortsätter Naturvetardagarna idag!!
/Anna Hamilton
måndag 20 april 2009
Naturvetardagar
/Anna
torsdag 16 april 2009
Studenter och extrajobb
I dagens samhälle, där vi faktiskt vet att de flesta jobbmöjligheter kommer upp inom ditt eget nätverk, är resultatet oehört nedslående. När du som student tar ett jobb vid sidan av dina studier som inte har någon direkt koppling till det du studerar, tappar du flera saker. Dels lägger du tid på arbetsuppgifter som kanske inte främjar din arbetsmässiga utveckling samtidigt som du förlorar värdefull tid som skulle ha kunnat utnyttjats till att knyta viktiga framtida kontakter. När pengarna är främsta syftet för extraarbete missar du även ofta chansen till att praktisera dina teoretiska kunskaper i ett jobb inom din framtida sektor. Flertalet minus alltså.
I rapporten finns även, bland mycket annat, intressanta resultat över löneskillnader mellan könen. Vill du läsa hela rapporten finns den här.
/Anna Hamilton
tisdag 14 april 2009
Att satsa på studenter är en investering
Kommentera här på bloggen och även under artikeln här
fredag 10 april 2009
tisdag 7 april 2009
Hjälp!
En klass från Belgien besökte deras nior. De deltog under några dagar i de dagliga rutinerna. Deras omdömen efter resan var att de svenska eleverna var stökiga och inte visade respekt för lärarna. Kunskapsnivån var även mycket låg. Det som de belgiska eleverna lärde sig i sexan inom naturvetenskap och matematik lärde sig svenskarna i nian!
Vad händer med utbildningen och bildningen i Sverige?
/Johan
lördag 4 april 2009
Bestäm din framtid
/Johan Persäter
fredag 3 april 2009
Är du en kokosnöt eller en avokado?
"Obey your thirst" handlade om hur dagens arbetsmarknad är under en ständig förändring. Vi studenter kan inte längre förvänta oss att det står flera jobb och väntar på oss när vi är färdiga. Det är vi själva som måste leta efter jobben och skräddarsy dem så att de passar oss. Det gäller att se möjligheter och vara kreativ. Mer och mer entreprenörskap krävs.
Föreläsaren menade också att det är inte kunskapen i sig som är viktig idag. Det finns hur mycket kunskap som helst i dagens samhälle och därför är det oerhört viktigt HUR du presenterar din kunskap. En snygg paketering är det som räknas och kan ge resultat.
Så vad var det där med kokosnöten och avokadon? Jo, föreläsaren delade in mänkligheten i avokadon och kokosnötter. Han menade att kokosnöten har ett vattnigt innehåll, svårt att komma åt och att den är näringsfattig ( något som jag som dietiststudent vet inte stämmer, men ändå). Avokadon däremot är god, näringsrik, lätttillgänglig och kan användas till mycket. Stoppar du en avokadokärna i en kompost så kommer det snart att växa upp ett avokadoträd. Vad ser du dig helst som?
/Anna Hamilton